Komentara: 10
Pregleda: 3536

Traži se izvođač radova za sanaciju deponije „Aleksandrovačka bara“

06.06.2024. u 08:44h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica raspisao je javnu nabavku za sanaciju i rekultivaciju nesanitarne deponije Aleksandrovačka bara. Procenjena vrednost prve i druge faze radova iznosi 322,8 miliona dinara.
Traži se izvođač radova za sanaciju deponije „Aleksandrovačka bara“

Kako se može videti u dokumentaciji, predviđena je sanacija i prekrivanje deponije što, između ostalog, predviđa geodetske i pripremne radove, zemljane radove na iskopu skoro 300.000 kubika otpada i prebacivanju u okvire nove granice deponije, izgradnju nasipa oko deponije i niz drugih mera za oslobađanje deponije od gasa, među kojima je i nabavka i montaža kompaktnog postrojenja za spaljivanje deponijskog gasa. Za rekultivaciju je potencijalnim izvođačima ostavljeno da biraju između dve varijante. Prva je upotreba skoro 105.000 kubika zemljanog materijala sa pozajmišta za nasip oko deponije, izravnjavajući sloj i rekultivaciju, a druga prosejavanje postojećeg otpada koji je trenutno van novih granica deponije, gde bi se „teška frakcija“, nakon prosejavanja, upotrebila kao inertan zemljani materijal za izravnavajući sloj i rekultivaciju. Za završetak ovog posla izvođači će imati 180 dana.

Traži se izvođač radova za sanaciju deponije „Aleksandrovačka bara“Sanacija deponije realizovaće se uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, koje je obezbedilo 310 miliona dinara, te su se stekli uslovi za rešavanje višedecenijskog problema stanovnika Subotice.

Posle 46 godina deponija u Aleksandrovu je zatvorena, a preduslov za to bilo je otvaranje Regionalne deponije Subotica, gde se sada odnosi sav otpad koji se sakuplja na teritoriji grada u plavim i zelenim kantama JKP „Čistoća i zelenilo“.

Traži se izvođač radova za sanaciju deponije „Aleksandrovačka bara“

Lokacija bivše deponije „Aleksandrovačka bara“ je izuzetno loša jer se nalazi tri kilometra od centra grada, u njenoj neposrednoj blizini nalaze se kuće građana, jezero Palić, Opšta bolnica Subotica i Gradski stadion. Od samog početka nije na odgovarajući način rešen problem ocednih i atmosferskih voda. Osim toga nije urađeno ograđivanje deponije, nije se u potpunosti sprovelo pokrivanje inertnim materijalom, što pruža mogućnost širenja neprijatnih mirisa, namnožavanje insekata i glodara. Prilaz deponiji je preko pristupne saobraćajnice od betonskih elemenata. Od 2005. godine postoji sistem degazacionih bunara (bio-trnova) koji je delimično u funkciji odplinjavanja deponijskih gasova. Pražnjenje kamiona za transport komunalnog otpada se vršio se na telu deponije, a zatim se vršilo poravnavanje.

Sanacija i rekultivacija deponije „Aleksandrovačka bara“ predstavljena je kao jedan od glavnih
zadataka buduće gradske vlasti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 10
Pregleda: 3536

Povezane vesti

Povezane teme

gradska deponija Subotica

deponija

aleksandrovačka bara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.