Komentara: 10
Pregleda: 6132
Foto

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

11.06.2023. u 13:45h
Izvor: Subotica.com
Da za obaranje ruke nije potrebna samo snaga, da za pretrčavanje brvna nije dovoljna samo brzina već i koncentracija a da je za nadvlačenje konopca najvažniji timski duh, pokazao je treći „Žednički višeboj“.
Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

Na stadionu „Preporoda“ okupilo se 14 ekipa, sa 140 učesnika iz naše zemlje i susedne Republike Srpske, koji su odmerili snage u tradicionalnim sportskim disciplinama kao što su skok u vis iz mesta, obaranje ruke, povlačenje kuke, nadvlačenje štapa, trčanje po brvnu, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca, penjanje uz stožinu.

Turnir je počeo pevanjem nacionalne himne i smotrom učesnika,

Veliki broj posetilaca svih generacija uverilo se da ovo takmičenje nije nimalo lako i jednostavno i da takmičari moraju da budu itekako jaki i spretni da bi savladali ove discipline, koje su u ravnicu doneli naši pradedovi iz gorštačkih krajeva Hercegovine i Like.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradicijuU napetom i dinamičnom takmičenju najbolja je bila ekipa “Hamburgerija kod Vuka” iz Prigrevice, a iza njih su bili “Pekarac” iz Banatskog Velikog Sela i “Gorski vuci” iz Uba. U obaranju ruke najbolji je bio Veljko Petraković, skoku u vis iz mesta Nikola Ostojić, penjanju uz stožinu Jovan Stupar a bacanju kamena s ramena Aleksandar Novaković. Brvno je najbrže pretrčao Aleksandar Katić, dok je u povlačenju kuke pobedio Marko Jakšić. U nadvlačenju konopca najjači su bili “Gorski vuci”.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

Najbrži i najspretniji po brvnu bio je Aleksandar Katić iz Prigrevice, koji je drvo dužine 40 metara pretrčao za nešto više od sedam sekundi.

- Najvažnija je tehnika. Trčao sam i pre po brvnu, ovde je jedino bilo teže jer je duže, ali sam se izborio. Uvek rado učestvujemo na ovakvim manifestacijama, gde se okupljamo, takmičimo, zabavljamo.. – ističe Katić.

U do kraja neizvesnoj borbi u obaranju ruke pobedu je odneo Veljko Petraković iz Sombora.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

- Učestvovao sam na nekoliko ovakvih manifestacija i ovde je bilo do sada najteže. Iskreno, u obaranju ruke najvažnija je tehnika, jer snagu imaju svi koji se prijave – otkriva Veljko.

Kroz „Žednički višeboj" i sportske igre, koje su se vratile na teren FK „Preporod", slavi se i istorija i tradicija ovog sela i onih koji su ga naselili.  Uz negovanje tradicije, želja organizatora je i da se podstiče zajedništvo, jača kolektivni duh, promoviše fizička aktivnost.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju- Želja nam je da ovo bude jedno celodnevno druženje za celu porodicu. “Žednički višeboj” se organizuje u okviru proslave seoske slave Svete Trojice,  a kada smo razmišljali šta mi kao građani da organizujemo, rešili smo da to bude nešto što će, uz sportski duh, asocirati na tradiciju, neka prošla vremena i krajeve odakle su ljudi iz Novog Žednika potekli. Pre dve godine proslavili smo vek od osnivanja sela, tada smo se sećali svih onih koji su ga osnovali i u tom duhu počeli da organizujemo “Žednički višeboj” – objašnjava Novak Anđelić u ime organizatora udruženja “Đeneral Hadžićevo”.

Dok su se takmičari nadmetali, a publika bodrila svoje favorite, u pozadini se okretao ražanj - pečenje dvadesetak prasića i jagnjadi spremano je za sve goste i zasigurno ogladnele takmičare. Letnji pljusak koji se oko podneva stuštio nad stadionom na 45 minuta prekinuo je takmičenje ali organizatori su bili odlučni da ga završe, što su na kraju i uspeli.

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

Izvor: Subotica.com
Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj" Treći "Žednički višeboj"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 10
Pregleda: 6132
Povezane teme

novi žednik

žednički višeboj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.