Komentara: 31
Pregleda: 16440

Tri nova slučaja zaraze, sugrađanima omogućeno testiranje na lični zahtev

22.05.2020. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
U poslednja tri dana u Subotici su registrovana su tri nova slučaja zaraze korona virusom. Sugrađani koji iz bilo kojeg razloga žele da se testiraju na korona virus, to mogu da učine u Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje, prethodnom uplatom od 6.000 dinara na jedinstveni žiro račun, dok je za studente i maloletne osobe testiranje besplatno.
Tri nova slučaja zaraze, sugrađanima omogućeno testiranje na lični zahtev

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SUBOTICI

Prema podacima sajta COVID19, u Subotici su u poslednja tri dana registrovana tri nova slučaja zaraze korona virusom, dok se zaključno sa jučerašnjim danom 253 sugrađana nalazi u samoizolaciji. Po rečima dr Nebojše Bohuckog, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje, epidemiološka situacija u našem gradu je stabilna, a ukoliko se i zabeleži manji porast broja obolelih, sugrađani ne treba da budu zabrinuti, budući da je pandemija i dalje u toku i da nije prestala ukidanjem vanrednog stanja.

- Za očekivati je da će se i u narednom periodu otkrivati pozitivni, ali s obzirom na to kako se ponašaju naši sugrađani i sve ono što je do sad urađeno po pitanju mera, ne očekuje se da će doći do nekog značajnog porasta broja obolelih u bližem vremenskom periodu - kaže dr Bohucki, dodajući da je moguće da će transmisija virusa oslabiti tokom leta. - Nemamo iskustvo kako će se epidemija korona virusa odvijati na leto, kada je intenzivnije uv zračenje i kada su spoljnje temperature veće. Za očekivati je da će to negativno uticati na virus, ali tek treba da se vidi, jer će ovo biti prvo leto sa ovim virusom, zbog čega treba biti oprezan i pridržavati se preventivnih mera.

Tri nova slučaja zaraze, sugrađanima omogućeno testiranje na lični zahtev

TESTIRANJE NA LIČNI ZAHTEV

Sugrađani koji iz bilo kojeg razloga žele da se testiraju na korona virus, od danas to mogu da učine u Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje. Testiranje je besplatno za maloletne osobe i studente koji putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog pi-si-ar testa, dok svi ostali treba prethodno da uplate 6.000 dinara na jedinstveni žiro račun. Kako objašnjava naš sagovornik, procedura je vrlo jednostavna i traje svega nekoliko minuta, dok se na rezultate čeka jedan do dva dana.

- Testiranje na lični zahtev će se raditi u Zavodu za javno zdravlje svakog radnog dana od 7 do 9 časova. Oni koji dolaze na testiranje, pored uplate na žiro račun, treba da nose zaštitne maske i rukavice, a samo dok se uzima bris treba da spuste masku. Uzorak se potom šalje na analizu u laboratoriju, a odmah po pristizanju rezultata osobe će biti obaveštene - objašnjava Bohucki, dodajući da rezultati testa važe samo 72 sata i da oni pokazuju trenutno stanje. - Tako je kod svih kapljičnih infekcija čiji period inkubacije traje više dana, stoga jedan dan možete biti negativni, a već narednog dana pozitivni.

Tri nova slučaja zaraze, sugrađanima omogućeno testiranje na lični zahtev

GETTY IMAGES

ULAZAK U ZEMLJU BEZ TESTA I SAMOIZOLACIJE

Još jedna novina je da od danas svim putnicima koji ulaze u našu zemlju nije potreban negativan test na korona virus, kao ni samoizolacija u trajanju od 14 dana. Ovu odluku je usvojila Vlada Srbije na preporuku Kriznog štaba, a putnicima se na graničnim prelazima izdaju samo zdravstvena upozorenja. Na pitanje da li je ovakva odluka opravdana, naš sagovornik odgovara potvrdno, objašnjavajući da je razlog tome u veoma sličnoj epidemiološkoj situaciji na celom evropskom kontinentu.

- Imali smo gotovo dva meseca potpune izolacije i epidemiološka situacija se primirila, tako da je trenutno gotovo isti rizik da virus dobijemo ovde ili u nekom od evropskih gradova, ali se zato preventivnih mera pridržava ne samo Evropa, nego ceo svet. Dakle, maske, rukavice ili još bolje često i temeljno pranje ruku, kao i održanje socijalne distance su mere kojih treba da se pridržavamo da bismo se zaštitili - poručuje epidemiolog.

Za putovanja u druge države, putnicima se savetuje da se pre nego što krenu na put obavezno informišu na sajtovima ambasada zemalja u koje odlaze šta im je sve potrebno za prelazak granice, budući da se informacije menjaju iz dana u dan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 16440

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.