Komentara: 0
Pregleda: 1508

Tribina za poljoprivrednike

19.02.2009. u 17:22h
Izvor: RTV Yueco
<p>Poljoprivrednici iz Subotice, danas su imali prilike da se upoznaju sa nekoliko gorućih tema na tribini koju je organizovalo Udruženje poljoprivrednika Subotice.</p>
Tribina za poljoprivrednike

Pre svega, njima su predstavljene nove uredbe o registru poljoprivrednih gazdinstava, regresiranju repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju, a predstavljne su i najave novih uredbi i obavešteni su o drugom krugu izdavanja državnog zemljišta u zakup.

Registracija i obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava ove godine je olakšano time što formulari mogu da se ispune u mesnim zajednicama uz pomoć stručnih lica. Jedini problem predstavlja to što svi ugovori o zakupu moraju biti overeni. Ove godine, došlo je do promena i u uredbi o regresiranju, što znači da će pravo na repromaterijal imati gazdinstva čiji su nosioci osiguranici penzijsko-invalidskog fonda poljoprivrednika.

Poljoprivrednicima su predstavljene i neke nove uredbe za voćarsku, povrtarsku i stočarsku proizvodnju. Te uredbe će biti podsticajne, ali je problem u tome što se mnogi poljoprivrednici plaše da ulaze u zaduženja jer se pribojavaju poteškoća zbog finansijske krize.

Poslednja licitacija za zakup državnog zemljišta u Subotici bila je pre godinu dana, a sada se pripremaju izmene i dopune zakona koje će u velikoj meri promeniti samu licitaciju i to kroz pogodnosti za lokalno stanovništvo.

Sledeći krug za zakup zemljišta bi se desila za zemljište koje nije izdato u prvom krugu, a za ostalo zemljište je potrebno sačekati da istekne rok od dve godine koji ističe 2010. godine. U Subotici ima nešto više od 8000 registrovanih gazdinstava, a rok za prijave za prvi krug registracije će biti između 1. aprila i 30. juna.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1508
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.