Komentara: 1
Pregleda: 343

Trodnevna manifestacija 23. Dani hrvatske knjige i reči počinje u četvrtak

09.10.2024. u 08:30h
Izvor: Subotica.com
Od četvrtka do subote (10-12. oktobar) trajaće manifestacija "Dani hrvatske knjige i reči - dani Balinta Vujkova", u okviru koje će svi zainteresovani imati priliku da se upoznaju sa nematerijalnim kulturnim nasleđem hrvatske zajednice u Srbiji, a u bogatom programu naći će se sadržaji namenjeni različitim uzrastima.
Trodnevna manifestacija 23. Dani hrvatske knjige i reči počinje u četvrtak

Tema ovogodišnje manifestacije je očuvanje nematerijalne kulturne baštine manjinskih zajednica u Srbiji. Prvi dan manifestacije posvećen je nastavi na hrvatskom jeziku, te su zakazana dva programa za osnovce, decu iz vrtića i srednjoškolce.

 - U Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" sa početkom u 13 časova biće održan program za decu subotičkih osnovnih škola i vrtića pod nazivom "Narodna književnost u školi  u spomen na Balinta Vujkova Didu". Na javnom času hrvatskog jezika okupiće se oko 400 dece iz vrtića i osnovnih škola gde se nastava odvija na hrvatskom nastavnom jeziku, Tavankut, mala Bosna, Đurđin, Subotica. Pridružiće im se i deca koja slušaju predmet hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture. Mališani iz vrtića "Marija Petković Sunčica" izvešće igrokaz sa temom iz dve narodne priče koje je zapisao Balint Vujkov, dok će učenici OŠ "Vladimir Nazor" izvesti predstavu "Vilovsko kolo". Biće predstavljena i poslednja, 8. knjiga iz edicije "Izabrana dela Balinta Vujkova Dide" pod nazivom "Didin rukopis" koja će kasnije biti podeljena svim vrtićima i školskim bibliotekama - objašnjava Bernadica Ivanković, predsednica hrvatske čitaonice, ističići da će se program namenjen srednjoškolcima realizovati u popodnevnim časovima istog dana - U Gimnaziji će od 18 časova biti održan program "Budi in - ponosi se svojim" kome će prisustvovati srednjoškolci koji nastavu pohađaju na hrvatskom nastavnom jeziku. 

Trodnevna manifestacija 23. Dani hrvatske knjige i reči počinje u četvrtak

Program se nastavlja u petak, u Gradskoj biblioteci, gde će tog dana biti održan okrugli sto na temu "Očuvanje nematerijalne kulturne baštine manjinski zajednica u Republici Srbiji" nakon čega će, u 13,30 časova pored spomenika Blaintu Vujkovu biti položeno cveće.

 - Na okruglom stolu želimo da vidimo kakvo bogatstvo manjine imaju, kako se čuva i kako kako su manjine uključene na službenu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Program je podeljen na tri celine. U prvom delu ćemo čuti izlaganje izlagača iz Srbije i Hrvatske, u drugom će se predstaviti pet mnajinskih Zavoda za kulturu u Vojvodini a u trećem ćemo čuti osobe sa terena, koje i same kreiraju i promovišu nematerijalno nasleđe, kulturnu baštinu Hrvata u Srbiji. Govoriće oko 30 osoba, i verujemo da ćemo razrešiti staus nematerijalnog kulturnog nasleđa pet manjinskih zajednica - mađarske, slovačke, hrvatske, rumunske i rusinske - ističe Senka Davčik, saradnik u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hravata i etnolog, ističići da će ovom prilikom biti predstavljeno drugo, dopunjeno izdanje registra nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji - Ovom prilikom predstavićemo drugo, dopunjeno izdanje pod nazivom "Živa baština - registar nematerijalne kluturne baštine Hrvata u Srbiji". U njemu se, uz dosadašnja 22 elementa nalazi još 7 dodatih, te on sada ima 29 elemenata. 

Trodnevna manifestacija 23. Dani hrvatske knjige i reči počinje u četvrtak

Večernji časovi, u petak, 11. oktobra, rezervisani su za multimedijalno veče, koje će se od 19 časova održati u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo". 

 - Ono što je nama posebno značajno jeste dodela nagrade "Balint Vujkov Dida". Završetkom publikacije izabranih dela Balinta Vujkova mi kao organizacioni odbor dodeljujemo nagradu "Balint Vujkov Dida" ove godine Zlatku Romiću, koji je vršio izbor svih sedam prvih knjiga, a i osma, koja sadrži Didin rukopis bila je takođe pod njegovom izbornom palicom. Dodeliće se i nagrade "Emerik Pavić" za najbolju knjigu u 2023. godini, kao i "Iso Veliaknović" za najbolju knjigu proze 2021-2023. U programu ćemo videti i čuti deo hrvatske naštine Hrvata u Srbiji. čućemo tradicionalnne pesme u izvođenju ženske pevačke grupe "Prelje" HKC "Bunjevačko kolo". Čućemo i interpretaciju uživo Balinta Vukova, narodnog stvaralaštva koje je on zapisao. Iz Hrvatske dolazi muško pevačko društvo KUD "Kupina" - kaže predsednica Organizacionog odbora 23. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova, Katarina Čeliković.

Trodnevna manifestacija 23. Dani hrvatske knjige i reči počinje u četvrtak

Program se završava u subotu, 12. oktobra, kada će u Hrvatskoj kući - matici, biti održan Književni salon, a planirano je i osnivanje Kluba hrvatskih pisaca. 

 - Na Književnom salonu će svoj rad predstaviti Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i Društvo hrvatskih književnika ogranak slavonsko-baranjsko-sremski iz Đakova. Potom ćemo, nadamo se, formirati, u saradnji Hrvatske reči i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Klub hrvatskih pisaca. Taj Klub je zamišljen kao neformalna grupa, koja će održavati zajedništvo na prostoru cele Vojvodine i Srbije - ističe Čeliković. 

Trodnevna manifestacija 23. Dani hrvatske knjige i reči počinje u četvrtak

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 49 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 343
Povezane teme

zavod za kulturu vojvođanskih hrvata

dani balinta vujkova

dani hrvatske knjige i reči

senka davčik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.