Komentara: 0
Pregleda: 3413

Trovanje pčela aktuelni problem pčelara

01.02.2017. u 15:26h
Izvor: TV Subotica
Protekle subote, u organizaciji Udruženja pčelara „Pčela“, u Novoj opštini je održan Simpozijum o zaštiti pčela i tehnologije pčelarenja.
Trovanje pčela aktuelni problem pčelara

U toku sezone, Udruženje organizuje predavanja na kojima govore stručnjaci u ovoj oblasti, a ovog puta su to bili magistar poljoprivrede, Biljana Stamenković iz Bora i dr prof. Goran Mirjanić iz Banja Luke.

Iz Udruženja pčelara „Pčela“ napominju da je od velikog značaja konstantno edukovanje, jer zbog klimatskih i drugih promena, dolazi do promena i u radu sa pčelama. Na ovakvim skupovima, razmenjuju se iskustva a razgovara se i o problemima sa kojima se pčelari suočavaju. Jedan od aktuelnih je trovanje pčela.

- Nama pčelarima je veći problem što nam drugi poljoprivrednici nesvesno odnosno nenamerno truju naše pčele. To nam je najveći problem, jer svi gledaju samo svoju, užu specijalizaciju i svoju proizvodnju. U cilju većeg profita, pribegavaju raznim sredstvima, neka su zakonska, a neka su i van zakona u upotrebi, ali i dalje se naši ljudi snalaze, dolaze jeftinije do tih sredstava i prskajući svoje poljoprivredne kulture dolazi do pomora odnosno uginuća naših pčela. - rekao je Ratko Lazarević, sekretar Udruženja pčelara „Pčela“

Kako bi se zajedničkim snagama došlo do rešavanja ovog problema, a u cilju očuvanja pčela, Ratko Lazarević, sekretar Udruženja pčelara „Pčela“ napominje da se u skorijoj budućnosti planira sastanak sa poljoprivrednicima koji vrše ratarsku (uljarsku) i voćarsku proizvodnju.

- Ne možemo mi uticati na njih, ali makar pričom da i oni uvide značaj pčela, jer su pčele vrlo značajne za cvetnice i mnogo je nekvalitetniji proizvod od tih uljarica i voćki, ako ga pčela nije posetila odnosno insekti, ali pčele su najzastupljenije. - dodaje Lazarević

Osim predavanja i edukacije pčelara, Udruženje pčelara „Pčela“ organizuje i školu pčelarstva za početnike kao i  akciju „Medeni doručak“. U okviru nje, prošle godine je školarcima iz 11 subotičkih osnovnih škola služen zdrav, medeni doručak. Akcija će se nastaviti i ove godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3413
Povezane teme

pčelarstvo

uzgoj pčela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.