Komentara: 7
Pregleda: 2265

Оtvoren Resursni centar za međuregionalnu saradnju

05.04.2013. u 17:18h
Izvor: RTV City
U okviru IPA projekta "Podrška umrežavanju i evropskoj saradnji gradova i opština" čiji je nosilac Centar za lokalnu demokratiju Subotica, danas je otvoren Resursni centar za međuregionalnu saradnju.
Оtvoren Resursni centar za međuregionalnu saradnju

Resursni centar Subotica jedan je od dva centra u osnivanju radi implementacije glavnih aktivnosti projekta. Cilj centra je da se kroz osposobljavanje kadrova ,razvojem administrativnih kapaciteta prekograničnog regiona i upoznavanjem sa instrumenatima finansijske podrške ojača saradnja Srbije i Hrvatske u zajedničkom pristupu evropskim fondovima kroz dostupne IPA projekte.

Projekat traje 18 meseci, a prve aktivnosti započele su u septembru mesecu prošle godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 100 000 evra.

„Naša je želja da pre svega Centar za lokalnu demokratiju pozicioniramo kao jednu organizaciju civilnog društva,koja istovremeno ima za cilj edukaciju i objedinjavanje resursa nevladinih organizacija u ovom gradu, sa jedne strane. Sa druge strane je razmena dobre prakse i edukacija na planu priprema i implementacija budućih projekata koji se planiraju u okviru ovog programa.“ – rekla je Stanka Parać , direktor Centra lokalne demokratije Subotica.

Po rečima projekt menadžera Slavka Tušeka Evropski fondovi definišu regionalnu i međunarodnu saradnju, a činjenicom da se Hrvatska približava dobijanju članstva u EU otvara se mogućnost pristupa značajnim finansijskim sredstvima. Kroz ovakve programe mogu se razvijati i susedne regije bez obzira na granice.

„Naše studije pokazuju da se na sve razvojne programe ne može gledati u okvirima granica, već se mora gledati u okvirima logičnih i ekonomskih granica. Ja volim to nekako slikovito reći, svi mi koji se nalazimo smo na dnu nekadašnjeg panonskog mora mi smo defakto spojeni. E sada to i trebamo praktično i učiniti da svi iz toga imamo koristi.“ – kaže Slavko Tušek , projekt menadžer.

Regionalna razvojna agencija Bačka sa sedištem u Novom Sadu podržava ovakve inicijative koje imaju za cilj povećanje opštinskih uprava i udruženja građana. Oni vide prostor za zajedničku saradnju pogotovo na predstojećem poslu pripreme Vojvođanskog standarda. Radnog naziva seta mera kojima bi se uskladili standardi opština sa IPA 3 i IPA 4 standardima koji su najinteresantniji lokalnim samoupravama.

„ Iako Subotica ima značajne rezultate u prekograničnoj saradnji i u administrativnom smislu joj nije potrebna asistencija u pripremi evropskih projekata, ali je izuzetno važno da bude u članstvu Razvojne agencije zato što nas uskoro očekuje priprema operativnog plana razvoja Bačke, gde će biti navedeni ključni projekti. Iako Subotica nije u tom procesu bojim se da neki ključni prioriteti razvoja neće biti definisani, a i kasnije može nastati problem kako će biti finansirani iz fondova EU, konkretno IPA 3.“- objašnjava Srđan Vezmar, direktor Regionalne razvojneagencija Bačka sa sedištem u Novom Sadu.

Izvor: RTV City
Resursni centar LDA (Local Democracy Agency) Subotica - otvaranje Resursni centar LDA (Local Democracy Agency) Subotica - otvaranje Resursni centar LDA (Local Democracy Agency) Subotica - otvaranje Resursni centar LDA (Local Democracy Agency) Subotica - otvaranje Resursni centar LDA (Local Democracy Agency) Subotica - otvaranje Resursni centar LDA (Local Democracy Agency) Subotica - otvaranje Resursni centar LDA (Local Democracy Agency) Subotica - otvaranje Resursni centar LDA (Local Democracy Agency) Subotica - otvaranje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 2265
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

centar za lokalnu demokratiju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.