Komentara: 2
Pregleda: 1938

Tvrde da ih sada potkrada „Toplana“

21.03.2009. u 10:28h
Izvor: Blic
<p>Stanari solitera u Aleji mar&scaron;ala Tita 12 u naselju Radijalac, u kojem uglavnom žive penzioneri, optužuju subotičku "Toplanu" zbog, kako kažu, previsokih januarskih računa, koji su u proseku duplo veći u odnosu na račune za isti period pro&scaron;le godine.</p>

Pojedinci koji su prošle jeseni ugradili alokatore, kojima se reguliše potrošnja toplotne energije, tvrde da su prevareni, te da su umesto uštede dobili enormno veće troškove, a oni koji nisu ugrađivali pomenute uređaje, ističu da ih "Toplana" visokim računima kažnjava jer nisu želeli da kupe sporne instrumente.

Pero Rikić, direktor subotičke "Toplane", kaže da su to proizvoljna tumačenja.
- Onima koji imaju ugrađene alokatore naplaćeno je tačno onoliko koliko su potrošili, dok su ostali korisnici podelili troškove preostale toplotne energije, koja je utrošena u zgradi, u zavisnosti od površine stana, broja i veličine radijatora - kaže Rikić.
- Dobar deo stanara pomenute zgrade dobio je račune koji su u granicama normale jer su na pravi način iskoristili mogućnost štednje energije alokatorima. Problem imaju oni koji se nisu racionalno ponašali. Prilikom potpisivanja sporazuma o ugradnji alokatora, jasno im je rečeno na koji način se formiraju računi i na koji način oni mogu biti niži. Od 58 stanova u zgradi, alokatori su ugrađeni u 47, dok se račun za ostale stanove formira tako što se utrošena energije, koja na mesečnom nivou nije registrovana alokatorima, podeli na preostale potrošače u zavisnosti od veličine stana, broja i veličine radijatora.

Januar je bio izuzetno hladan, pa je "Toplana" radila pod većim opterećenjem, a tome treba dodati i poskupljenje naših usluga od 20 odsto koje je na snagu stupilo prvog dana 2009. godine, pa su računi za taj mesec nešto veći -objašnjava Rikić.
On dodaje da je, ipak, formirana komisija koja treba da ispita da li je bilo tehničkih nedostataka kod montiranja sistema alokatora, kao i da li su svi očitani podaci sa podstanice korektno preneti prilikom formiranja računa, i da se, ukoliko je to potrebno, izvrše korekcije. Posebna pažnja, tvrdi Rikić, biće obraćena na domaćinstva koja imaju ekstremno male ili ekstremno velike račune.

Đorđe i Milka Dragosavac su u oktobru ugradili alokatore na svoje radijatore, ali su bili više nego neprijatno iznenađeni kada su dobili januarski račun za stan površine 60 kvadrata, za grejanje treba da plate 13.000 dinara, što je duplo više nego u januaru prošle godine.
- Pošto smo u decembru morali da platimo 12.000 dinara, u januaru smo počeli da smanjujemo grejanje i u nekim prostorijama čak i da ga isključujemo, a dobili smo još veći račun. Ubeđivali su nas da je ovo ekonomičan i pouzdan sistem, a realnost je da boravimo u prohladnim prostorijama, kako bismo nešto uštedeli, a plaćamo paprene račune - kaže Đorđe Dragosavac.

Njegova komšinica Imi Čejović, koja takođe ima ugrađene alokatore, smatra da je obmanuta.
- Prihvatila sam da ugradim te uređaje i u oktobru i novembru je sve bilo u redu, ali od decembra počinju problemi, koji su kulminirali račun om od 15.000 dinara za januar. Sada nam se smeju ljudi iz susednih zgrada koji se greju po starom sistemu i imaju upola niže račune od nas - ogorčena je Imi Čejović.

Isti problem ima i Petar Bašić, koji je za stan od 59 kvadratnih metara dobio račun od 17.910 dinara.
- Ovo je čista prevara jer smo ranije za manje para imali bolje grejanje. Čak smo alokatore morali ugrađivati o našem trošku, a za jedan radijator se plaćalo 50 evra. Mi u stanu sada imamo situaciju da nam je jedan radijator gotovo hladan, a drugi topao, iako su oba podešena na isti podeljak - ističe Bašić.
Marija Bašić, Slavoljub Jović, Ljiljana Dželetović i Dragan Krstić, nisu ugradili alokatore, ali i oni su dobili enormno visoke januarske račune, pa smatraju da je to "revanšizam 'Toplane' jer nisu želeli da ugrade ponuđene uređaje".

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1938
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.