Komentara: 5
Pregleda: 1848

U Bajmoku obeleženo 106 godina od proboja Solunskog fronta

19.09.2024. u 09:23h
Izvor: TV Subotica
Polaganjem venaca na spomen kompleks solunskim dobrovoljcima u Bajmoku na Rati, obeleženo je 106 godina od proboja Solunskog fronta. Ovaj dan slavi se i kao državni praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
U Bajmoku obeleženo 106 godina od proboja Solunskog fronta
Foto: Arhiva

"Okupili smo se po 31. put da obeležimo dan proboja Solunksog fronta, da podsetimo na taj istorijski veoma značajan datum, veliko delo naših boraca", kaže unuk srpskog ratnog dobrovoljca Obrada Lukića i organizator, Dragutin Lukić. Osim članova Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine „Kralj Petar I” polaganju venaca prisustvovali su i brojni zvaničnici, kao i mnogobrojni građani.

Na Rati u Bajmoku obeleženo 105 godina od proboja Solunskog fronta

- Mi se svake godine okupljamo na ovom mestu da se poklonimo pred veličanstvenim žrtvama i gordim junaštvom heroja sa ovog spomenika, što je dokaz da nismo zaboravili ni njih ni njihovo veliko delo - podsećaju organizatori.

Obeležavanjem 15.septembra, prisećamo se naših slavnih predaka, njihovih herojskih dela, istakao je ovom prilikom član Gradskog veća zadužen za oblast planiranja, izgradnje i održivog razvoja, Ilija Maravić. On je dodao da je naša obaveza da ih ne zaboravimo, da slavnu istoriju prenosimo našim potomcima i da budemo dostojni naslednici.

- Danas se sećamo hrabrih srpskih seljaka koji su u vihoru Prvog svetskog rata položili svoje živote, za slobodu svoje zemlje. Njihova žrtva bila je velika, jer su ostavili polja, porodice i domove, kako bi stali na branik otadžbine. Njihova hrabrost, nesebičnost nas podsećaju na dug prema prošlosti i odgovornost prema budućim generacijama. Ovaj datum, 15.septembar jedan je od najvažnijih datuma u Prvom svetskom ratu vezan za Srbiju - kazao je Maravić.

U Bajmoku obeleženo 106 godina od proboja Solunskog frontaDan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15.septembra proslavlja u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen na dan kada se obeležava proboj Solunskog fronta.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 1 nedelju i 15 časova
Komentara: 5
Pregleda: 1848
Povezane teme

dan solunskih dobrovoljaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.