Komentara: 3
Pregleda: 5989
Foto

U Bajmoku održan 17. Festival bunjevačkih jela

27.08.2022. u 21:34h
Izvor: Subotica.com
Tarana sa divenicom, fanci čiji miris opija, štrudle sa makom, kolači starog dobrog ukusa, gibanice i palačinke samo su deo onoga što su vredne domaćice izložile danas na Bajmoku na Festivalu bunjevačkih jela.
U Bajmoku održan 17. Festival bunjevačkih jela

Manifestacija koja već 17 godina okuplja veliki broj izlagača i posetilaca, deo je Festivala bunjevačke kulture, koji organizuje Bunjevački kulturni centar u Bajmoku.

- Imamo oko 30 izlagača koji su pripremili veliki broj različitih jela. Pripremljeno je 30 kilograma sirove tarane koje su naše žene mesec dana ručno spremale, to je oko 600 porcija – kaže Branko Pokornić, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok. – Ideja da organizujemo ovaj festival rodila se 2005.godine, kada smo i formirani. Slučajno je došlo do toga da se bavimo hranom, sazidali smo peć i prvi predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta je u njoj zapalio vatru, ispekli smo prvu pogaču i tako je sve počelo. Svake godine festival obogaćujemo, želimo da on raste i što duže traje.

U Bajmoku održan 17. Festival bunjevačkih jela

Festival bunjevačkih jela (bunjevački ila) je simbol jedne nacionalne zajednice, a uz to je i dokaz da sela žive.

- Podržavamo pripadnike nacionalnih manjina, manifestacije koje organizuju. Ovo je promocija kulture, tradicije i suživota u Vojvodini. Odavde šaljemo poruku multietničnosti, multikulturalnosti, poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Republici Srbiji – poručio je Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. – Bunjevci imaju bogatu tradiciju i važno je da se ona sačuva i prenese na mlađe naraštaje. Pred nama je popis stanovništva i pozivam pripadnike svih nacionalnih zajednica da se izjasne onako kako se osećaju i kome pripadaju.

U Bajmoku održan 17. Festival bunjevačkih jela

Kako je objasnila dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, etnološka istraživanja su pokazala da se identitet jedne nacionalne zajednice najviše zadržava u kuhinji.

- Hrana je važna svima, pa i nama. Ona je pokazatelj i identiteta. Ukus i ljubav prema takvoj hrani prenosi se sa generacije na generaciju – objasnila je dr Kujudžić Ostojić. – Jedna nacionalna manjina nije ostrvo samo za sebe,pogotovo ako živite u jednoj mulitinacionalnoj sredini. I pored toga, sačuvali smo se više od četiri veka. Treba biti otvoren za sve kulture, tako još bolje možete videti sličnosti i kako drugi poštuju svoje kao što vi poštujete svoje.

U Bajmoku održan 17. Festival bunjevačkih jela

Ako je nešto simbol bunjevačke hrane onda je to tarana sa divenicom, koju je naizgled jednostavno pripremiti. Kako smo se i sami uverili, to nije baš tako.

- Tajna je u količini luka i domaće tarane, ali i strpljenju. Ne može se skuvati na brzinu na modernim šporetima, već na laganoj vatri i strpljivo mešati da šerpa ne uhvati. Divenica katkad bude, katkad ne bude, ali testa, luka, paprike i krompira mora da bude – otkrivaju nam tajnu vredne Bajmočanke.

U Bajmoku održan 17. Festival bunjevačkih jela

Izvor: Subotica.com
Festival bunjevačkih jela 2022 Festival bunjevačkih jela 2022 Festival bunjevačkih jela 2022 Festival bunjevačkih jela 2022 Festival bunjevačkih jela 2022 Festival bunjevačkih jela 2022 Festival bunjevačkih jela 2022 Festival bunjevačkih jela 2022
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5989
Povezane teme

festival bunjevački nacionalni ila

festival bunjevačkih nacionalnih jela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.