Komentara: 5
Pregleda: 3960

U borbi protiv krpelja najvažnija prevencija, a ako dođe do ujeda - bez panike!

21.06.2023. u 12:54h
Izvor: Subotica.com
Krpelji su glavni prenosioci lajmske bolesti. Godišnje se, u proseku, deset Subotičana zarazi ovom bolešću. Ali, nema mesta panici - nisu svi krpelji zaraženi. Najvažnija je prevencija, i brza reakcija, ukoliko na koži uočimo krpelja.
U borbi protiv krpelja najvažnija prevencija, a ako dođe do ujeda - bez panike!

Nakon što je krpelj odstranjen, treba pratiti mesto ujeda. Crvenilo i svrab su očekivane reakcije u prva tri dana. Kada je u pitanju lajmska bolest, period inkubacije je od 3 do 32 dana, pa se za svako crvenilo koje se pojavi nakon tri ili više dana, ili koje traje duže od tri dana, treba obratiti lekaru. 

- Crvenilo koje se širi kao krug, sa crvenim obodom i bledim središnjim delom, znak je da treba otići kod lekara. Ovo je prvi stadijum lajmske bolesti, koji se manifestuje na koži, i koji će svakako proći i sam od sebe, ali to ne znači da je bolest prošla. Zato je bitan pregled lekara, da bi se adekvatnom terapijom sprečio drugi stadijum bolesti, kada može biti zahvaćen nervni sistem i zglobovi - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

U borbi protiv krpelja najvažnija prevencija, a ako dođe do ujeda - bez panike!Lajmska bolest najozbiljnija je komplikacija koju možemo da dobijemo posle ujeda krpelja. Važno je znati da nije svaki krpelj zaražen i da je naša reakcija presudna - čim vidimo krpelja, treba ga ukloniti, kao i bilo koje drugo strano telo. Odlaganjem, šanse da nam zaraženi krpelj prenese bolest, postaju veće. 

- Potrebni su nam pinceta i strpljenje - pažljivo uhvatiti krpelja pincetom, što bliže koži, i polako izvući iz kože. Ukoliko ostane neki deo, onda izvlačimo i njega, a ukoliko ostane neki baš sitan deo, možemo se poslužiti sterilnom iglom, kao kada odstranjujemo trn. <Saveti i tehnike poput onih da se maže uljem, vrti u smeru obrnutom od kazaljke na satu, i slično, prevaziđeni su jer se pokazalo da nemaju efekta. Jednostavno ga treba ukolinit, kao bilo koje drugo strano telo. Uvek je bolje da sami izvadimo krpelja, nego da gubimo dragoceno vreme odlaskom kod lekara, koji nam nije uvek odmah dostupan i u blizini. Što se tiče samog mesta ujeda, ne treba ga tretirati alkoholom i dezeficijentima kaže dr Bohucki.

Najbitnija u zaštiti od lajmske bolesti jeste prevencija - da do samog ujeda uopšte ne dođe. To nije lako, ali je moguće. 

- Krepelji su aktvini od aprila, pa do kraja oktobra. Zato u ovom periodu, nakon boravka u prirodi, moramo izvršiti samopregled, koji treba jako ozbiljno shvatit, jer su krpelji nekada toliko mali da su neprepoznatljivi. Najbolje je nositi odeću dugih rukava i nogavica, i koristiti repelente - dodaje dr Bohucki. 

Prema poslednjem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, lajmska bolest nije na spisku zaraznih bolesti koje se prate, i o kojoj se prikupljaju podaci. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 3960
Povezane teme

ujed krpelja

akcija suzbijanja krpelja

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.