Komentara: 0
Pregleda: 1422

U borbi protiv trgovine ljudima najvažnije edukacija i prevencija

30.07.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima dobio je 160 prijava, od kojih je formalno identifikovano i potvrđeno 62 žrtve. Zaštićenih grupa nama, bez obzira na pol ili godine - svako može postati žrtva trgovine ljudima.
U borbi protiv trgovine ljudima najvažnije edukacija i prevencija

Prošle godine je, u odnosu na 2021. godinu zabeležen porast broja žrtava trgovine ljudima i to za oko 35 odsto. On što je zabrinjavajuće jeste da sve veći broj žrtava čine žene, a povećan je i broj dece. Ono što možemo da učinimo jeste da sa decom razgovaramo, edukujemo ih i upozorimo na sitnice koje im mogu izgledati beznačajne i bezazlene, a iza kojih se mogu kriti vrlo opasne situacije. 

- Prema statističkim podacima koji su nam dostupni, najugroženiji su omladina i deca, a posebno, ženska deca. Naš cilj je edukativno-preventivna delatnost, da dajemo što je moguće više informacija o svemu što može da se desi kada čovek nije dovoljno oprezan, i da ga je lako prevariti i odvući na neku stranu gde sve može veoma loše da se završi - kaže Zoran Molnar, koordinator programa za borbu protiv trgovine ljudima Gradske organizacije Crvenog krsta Subotice.

Akcija prikupljanja školskog pribora za decu korisnike Narodne kuhinje

Kada je u pitanju trgovina ljudima, razlikujemo više vidova ekspolatacije žrtava, u skladu sa kojim se i biraju žrtve. 

- Najdominantniji vid ekspolatacije jeste seksualna eksploatacija, zatim prinudno prosajčenje, prinudni brakovi, i prinudni rad - što je dominantno kod muškaraca žrtava trgovine ljudima. Dakle, jasno je da nema zaštićenih grupa, da svako može biti žrtva, da svako može upasti u opasan lanac trgovine ljudima iz koga je jako teško izaći - dodaje Molnar. 

Program borbe protiv trgovine ljudiama  sprovodi se u okviru Gradskih organizacija Crvenog krsta Srbije još od 2005. godine. Njihovi volonteri organizuju radionice na kojima razgovaraju pretežno sa decom i omladinom. 

- S obzirom da su deca i omladina ciljne grupe koje mogu biti potencijalne žrtve trgovine ljudima, kao što su to i marginalizovane i osetljive grupe - deca u školama, u domovima za nezbrinutu decu, pri narodnim kuhinjama - naši volonteri, njihovi vršnajci, najviše rade sa njima, jer se pokazalo da je upravo ta vršnjačka edukacija najbolji način prenošenja informacija - objašnjava Molnar. 

U borbi protiv trgovine ljudima najvažnije edukacija i prevencija

Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Crveni krst DANAS na bazenu u Dudovoj šumi organizuje različite aktivnosti kojima će pokušati da ovu jako bitnu temu približi deci, ali i svima koji se danas zateknu na kupalištu. 

- Na jednom delu bazena ćemo postaviti punkt, gde ćemo pričati sa decom, omladinom ali i svima koji se tu nađu. Deca će imati mogućnost da slažu slagalice i boje bojanke koje su u vezi sa ovom temom. Delićemo i edukativne materijale i to je još jedan način  na koji ćemo pokušati da ovu temu približimo deci i mladima. 

- Osim ove akcije, Crveni Krst Subotice tokom čitave školske godine organizuje radionice u objektima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova. 

- Već u ponedeljak se vraćamo redovnoj aktivnosti, radionici koju organizujemo u obdaništima. Program je prilagođen deci ovog uzrasta. Likovi Miša i Maša prikazuju različite siutacije u kojima se deca mogu naći. Na slikovit način deca dobijaju informaciju o tome kako da se ponašaju u stuaciji kada se neko prema njima ophodi onako kako ne treba - pokušava da ih odvuče, prilazi im nepozanta osoba, ulazi im u stan, prati ih. To su uglavnom neke najčešće situacije kada deca mogu postati žrtve - kada su sama, u gradu, ispred škole. Zato je važno da ih naučimo kako da se pre svega sama zaštite. Do sada smo, ove godine, imali 1.300 dece na 66 radionica, uzrasta od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta,  kojima prisustvuje i nastavno osoblje, što je jako važno, da i oni još jednom prođu sve to i dodatno se informišu.  - zaključuje Molnar.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1422
Povezane teme

crveni krst

crveni krst subotica

svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.