Komentara: 10
Pregleda: 4110

U brak tek posle tridesete

17.08.2011. u 13:53h
Izvor: Blic
U brak tek posle tridesete

Natalitet u Vojvodini ne opada samo zato što roditelji ne žele više od jednog ili dva deteta, već ima mnogo drugih činilaca koji doprinose da iz godine u godinu ima sve manje dece, ali i brakova.

Po podacima Matične službe u Subotici, mladenci su sve stariji i u brak stupaju u četvrtoj deceniji, ili oni koji su nadomak tridesete godine života. A da se to negativno održava na loš natalitet pokazuje i podatak da su mnogi od tih brakova kratkog veka.

- Od početka ove godine do kraja jula venčano je 344 parova, što je bolje u odnosu na broj iz prošle godine, kada se u isto vreme venčalo 288 parova. Kao i u prethodnom periodu reč je o mladencima koji su bliže tridesetim godinama ili su stariji. Dobijamo utisak da mladi odlažu stupanje u brak pokušavajući da osiguraju materijalne uslove za život, ali im to zbog krize teško polazi za rukom. Zbog toga odlažu venčanje - kaže Klara Čanji, zamenica matičara, za Blic.

Subotički sociolozi primećuju da mladi sve teže nalaze srodnu dušu i da je sve više usamljenih. Zbog toga je bilo nekoliko akcija upoznavanja mladih, pa je tako povodom Dana zaljubljenih ove godine omladina G17 plus u “Music“ kafeu organizovala “Brzi sastanak”. Cilj akcije je bio da povežu mlade koji bi mogli prijateljstvo da razviju u ljubav. Ali, takve akcije delimično uspevaju jer, za razliku od starijih usamljenih Subotičana, koji bez zadrške odlaze na okupljanja u kojima mogu upoznati životnog saputnika, mlađi to nerado čine.

- Želim da pomognem prijateljici, koja posle nekoliko neuspelih veza nema simpatiju. Završila je fakultet, lepa je, ali joj nijedan muškarac ne prilazi, pa osim na posao, ne izlazi u grad. Živi sama u novom stanu ima dobra kola i muškarci se plaše da joj priđu jer su slabijeg materijalnog stanja - kaže Melita Janković.

NEĆE MOMKA, HOĆE MUŽA

Milica Jovanović (35) iz Subotice živi sa majkom i ocem i nema momka, ni simpatiju. Nekoliko godina je živela u nadi da će naći osobu svog života, ali je potom odlučila da odustane od potrage za srodnom dušom.

- Zabavljala sam se sa jednim mladićem pet godina, ali od kada smo raskinuli 2008. godine nisam bila čak ni zaljubljena. Nijedan mladić me nije pozvao da izađem na sastanak. Družim se sa prijateljima, sedim u kafićima, ali se više ne nadam da ću naći momka. U Subotici vam za to treba projekat. Više mi nije do zabavljanja, sada mi odmah treba muž - kaže Milica.

Njen sugrađanin i vršnjak Saša Pavlović kaže da bi radije zauvek ostao sam, jer ne želi da stupi u brak kada zna da ženi možda neće omogućiti ni skroman život.

- Dobio sam otkaz prošle godine i sada samo povremeno radim. Kako da pozovem devojku na piće kada nemam novac da platim račun. Živim sa majkom i osećam se kao ostarelo dete - kaže Subotičanin Saša.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 10
Pregleda: 4110
Povezane teme

matičar

sklapanje braka

bračna kriza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.