Komentara: 0
Pregleda: 6410

U Domu učenika srednjih škola 445 stanara

04.09.2012. u 18:54h
Izvor: RTV Yueco
Dom učenika srednjih škola tokom ove školske godine imaće 445 stanara, od tog broja trećinu čine tek svršeni osnovci. Prvo duže odvajanje đaka od porodice je i velika životna prekretnica koja zahteva proces prilagođavanja, pa je najveća pažnja vaspitača i pedagoga usmerena upravo ka učenicima prvih razreda. Kako bi adaptacija u novu sredinu trajala što kraće, za njih se organizuju radionice i posebni programi koji petnaestogodišnjacima pomažu u osamostaljivanju.
U Domu učenika srednjih škola 445 stanara

Pre dva dana, Dijana Kapa je napustila je dom u Lovćencu. Ljubav prema muzici dovela ju je u Suboticu, gde je život sa roditeljima zamenila životom u učeničkom domu. Dijana se ne plaši novog razdoblja života, jer su prvi utisci pozitivni.

Proces prilagođavanja težak je kako za decu, tako i za njihove roditelje. Kako bi lakše prevazišli krizni period koji najčešće traje mesec dana, pedagozi i vaspitači učenicima prvih razreda organizuju radionice i grupni rad. Na putu dostizanja zrelosti i samostalnosti, veliku ulogu igra kontrola, kroz saradnju roditelja i vaspitača.

Ove godine Dom učenika srednjih škola imaće 445 stanara, a pun smeštajni kapacitet čini još 20 mesta. Učenici za smeštaj i hranu izdvajaju 3900 dinara, što predstavlja 30 odsto stvarne vrednosti, jer ostatak finansira država. Pravo na smeštaj imaju učenici koji ne pripadaju Opštini Subotica, a jedan od kriterijuma za prijem, svakako je i školski uspeh. Što se tiče izbora škole, devojke se na dolazak u Suboticu najčešće odlučuju zbog Medicinske škole, dok je mladićima najinteresantnija Tehnička škola.

Za siguran i bezbedan boravak dece odgovorni su vaspitači, koji u Domu imaju i noćna dežurstva, kao i kućni red čije je poštovanje obavezno. A da je u ovoj ustanovi sve u službi učenika, dokazuje i postojanje čak 30 radionica, koje život srednjoškolaca čine bogatijim i pomažu im da usavrše svoja interesovanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6410
Povezane teme

dom učenika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.