Komentara: 18
Pregleda: 5424

U Donjem Tavankutu na preliminarnoj listi za jaslenu grupu samo trećina mališana

30.06.2021. u 12:09h
Izvor: Subotica.com
Upis mališana u Predškolsku ustanovu "Naša radost" i ove godine je izazvao nezadovoljstvo dela roditelja, jer osim što, kako kažu, kasne spiskovi sa imenima onih koji su primljeni, veći je problem što se u pojedinim naseljima mnogi od njih nisu ni našli na spiskovima, kao što je slučaj u Donjem Tavankutu, gde se na preliminarnoj listi za jaslenu grupu našlo svega devetoro dece od oko tridesetak, koliko ih je konkurisalo.
U Donjem Tavankutu na preliminarnoj listi za jaslenu grupu samo trećina mališana

Umesto da preliminarne liste sa imenima dece koja su primljena u vrtiće izađu 31. maja, kako je najavljeno u zvaničnom dokumentu Predškolske ustanove "Naša radost", preliminarne liste istaknute su na vrtićima 24. juna, kaže naša sugrađanka Darja, koja se našoj redakciji obratila s ovim problemom. Uz kašnjenje, kako dodaje, spiskovi nisu dostupni onlajn, te roditelji ukoliko žele da saznaju da li im je dete primljeno, moraju da odu do vrtića, zbog čega postavlja pitanje da li se ovakva praksa može promeniti u budućnosti?

- Da li postoji mogućnost da se držite datog roka ili, ako je to nemoguće, da to javno objavite sa preciziranim prolongiranim rokom? Da li se spiskovi primljene dece mogu ubuduće staviti i na sajt ustanove? Bilo bi lepo, a pre svega potrebno, da informacije budu dostupnije, što bi olakšalo ceo proces i samoj ustanovi i roditeljima - zaključuje Darja.

U Donjem Tavankutu na preliminarnoj listi za jaslenu grupu samo trećina mališana

Međutim, veći problem zadesio je roditelje iz Ljutova, Gornjeg i Donjeg Tavankuta, koji su ove godine imali na raspolaganju svega 10 slobodnih mesta za upis dece u jaslenu grupu, dok su realne potrebe mnogo veće. Kako predočava Marijana, majka dvogodišnjeg dečaka, ove godine je konkurisalo oko tridesetak mališana, a primljeno je svega devet, dok je jedno dete premešteno iz vrtića u Subotici u Tavankut, te postavlja pitanje šta će biti sa decom koja nisu primljena?

- Oba roditelja zaposlena, babe i dede isto. Prinuđeni smo da radimo, ali nemamo kome da ostavimo decu na čuvanje. Da li postoji mogućnost za otvaranje još jedne grupe i rešavanje ovog problema? Jedina jaslena grupa je u Donjem Tavankutu, i tu treba da budu primljena deca i iz Ljutova i Gornjeg Tavankuta - ističe Marijana, čije dete je po treći put odbijeno. - Prvi put je bilo da je mali, pošto je januarsko dete. Prošle godine je bila korona, pa sam dobila otkaz u firmi i to još mogu da razumem, jer nisam bila zaposlena i mogla sam da ga čuvam, a sad smo i suprug i ja zaposleni, ali opet ništa.

U Donjem Tavankutu na preliminarnoj listi za jaslenu grupu samo trećina mališana

Problem s nedostatkom kapaciteta u vrtiću u Donjem Tavankutu, koji zbrinjava decu iz tri prigradska naselja, nije nova pojava, zbog čega su roditelji odlučili da pokrenu i peticiju, tražeći od Predškolske ustanove "Naša radost" da se ovaj objekat proširi kako bi sva deca imala mesto u vrtiću. Peticija je predata Mesnoj zajednici, čiji predsednik Saveta Dejan Lončarević kaže da je odmah prosleđena nadležnima, te da trenutno čekaju odgovor.

- Još nismo dobili povratnu informaciju šta će se sa tim tačno dešavati, ali se nadamo pozitivnom ishodu, jer zaista postoji potreba da se vrtić proširi i gotovo svakodnevno dobijamo pozive od meštana da nemaju način da zbrinu decu - kaže Lončarević. - Vrtić je nedavno renoviran jer je bio u lošem stanju i tada smo dobili informaciju iz "Naše radosti" da su zainteresovani da se proširi, jer vide da postoji potreba. Naravno, to mora da ide kroz određeni plan i za to je potrebno izdvojiti sredstva, ali peticija je predata, upućen je i Grad u ovaj problem i čekamo odgovor.

U Donjem Tavankutu na preliminarnoj listi za jaslenu grupu samo trećina mališana

Odgovore na naša i roditeljska pitanja nismo mogli da dobijemo u Predškolskoj ustanovi "Naša radost", iz koje su nam kratko rekli da je trenutno u toku žalbeni rok, te da ne mogu da daju izjave na ovu temu dok rezultati upisa mališana ne budu konačni, što se očekuje u prvoj polovini jula.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 18
Pregleda: 5424
Povezane teme

Naša Radost Subotica

naša radost

upis u vrtiće

predškolska ustanova naša radost

PU Nasa Radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.