Komentara: 1
Pregleda: 1535
Foto

U DVD "Matica" u jeku pripreme za Opštinsko vatrogasno takmičenje čiji su domaćini

10.08.2024. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
U DVD "Matica" u jeku pripreme za Opštinsko vatrogasno takmičenje čiji su domaćini

U septembru će na sportskim terenima na Paliću biti održano Opštinsko takmičenje vatrogasaca, na kome će učestvovati sva dobrovoljna vatrogasna društva sa teritorije Subotice. U DVD "Matica" u toku su vežbe, a vatrogasci daju sve od sebe da spremni dočekaju ovaj događaj. 

 - Nakon 15 godina uzećemo učešće na jednom ovakvom takmičenju, i to kao domaćini. Takmičenje se organizuje u tri kategorije - najmlađi, od 6 do 10 godina, juniori, do 16 godina i seniori. Mi u svakoj katergoriji imamo svoju ekipu, a svaka ekipa broji 10 članova. To je bar 30 naših članova koji će učestvovati na takmičenju - kaže Tomislav Kovač, predsednik DVD "Matica" - Svake nedelje imamo vežbe, na kojima prolazimo sve ono što nas čeka na tom takmičenju. 

U DVD "Matica" u jeku pripreme za Opštinsko vatrogasno takmičenje čiji su domaćini

Vežbe, ali i samo takmičenje zamišljeno je kao simulacija određenih situacija sa kojima se vatrogasci mogu sresti na terenu, odnosno, obuhvata sve one zadatke koji se pred njima nalaze na konkretnim zadacima. 

 - Ono u čemu se mi kao seniori takmičimo, to je ta neka osnovna vežba, koja podrazumeva u velikoj meri sve one zadatke koji su uključeni u gašenje požara - crpljenje vode iz nekog izvora vode, preko rukovanja pumpom, dalje na poteznu granu, do razdelnice i potom na samu mlaznicu i gašenje vatre. Najmlađi imaju, uslovno rečeno, najjednostavniji zadatak, da napune dve kofe vodom, da pumpaju brentaču dok jedan obara metu. Juniori imaju nešto teži zadatak, sa četiri potezna creva, imaju određene prepreke, bazen, ogradu, prelazak preko grede, imaju i vežbu sa brentačom, gde određenu količinu vode treba da upumpaju kroz otvor, i nakon toga vezivanje osnovnih čvorova - objašnjava Kovač. 

U DVD "Matica" u jeku pripreme za Opštinsko vatrogasno takmičenje čiji su domaćini

Vežbe su raznovrsne, i zamišljenje tako da budu dobra osnova za sam izlazak na teren kada za tim postoji potreba. 

 - Ovaj način treiranja dobra je osnova i za takmičenje ali i sutra za teren, jer sve što mi tu prolazimo je ono što će im biti potrebno na terenu. Važno je da nauče da rade kao tim, pored toga što se razvijaju motoričke veštine, spretnost, brzina, preciznost. U seoskim sredinama interesovanje je veće, pretpostavljam da je to tako zbog manje raznolike ponude, ali i mi imamo veliki broj dece u Društvu, a naravno, poziv je uvek otovren za sve zainteresovane. 

Izvor: Subotica.com
Pripreme DVD "Matica" za Opštinsko takmičenje Pripreme DVD "Matica" za Opštinsko takmičenje Pripreme DVD "Matica" za Opštinsko takmičenje Pripreme DVD "Matica" za Opštinsko takmičenje Pripreme DVD "Matica" za Opštinsko takmičenje Pripreme DVD "Matica" za Opštinsko takmičenje Pripreme DVD "Matica" za Opštinsko takmičenje Pripreme DVD "Matica" za Opštinsko takmičenje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 dana i 1 čas
Komentara: 1
Pregleda: 1535
Povezane teme

dvd matica

tomislav kovač

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.