Komentara: 7
Pregleda: 2095

U Fondaciji “Danilo Kiš“ otvorena izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

02.10.2022. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
U galerijskom prostoru Fondacije „Danilo Kiš” u petak je otvorena izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“. Reč je o audio izložbi koja donosi potresne ispovesti onih koji su prošli jednu od najvećih golgota našeg naroda, koja je deo projekta „Virtuelni muzej Jasenovac”.
U Fondaciji “Danilo Kiš“ otvorena izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

Početak izložbe ozvaničio je gradonačelnik Stevan Bakić podsećajući da je Drugi svetski rat celom ljudskom rodu doneo mnogo zla, ali i do tada nepoznat pojam – genocid, a Srbi su, nažalost, među prvima koji su prvi morali da shvate značenje tog pojma.

- Najveći logor smrti na Balkanu – logor Jasenovac, ili kako su ga Nemci sami zvali balkanski Aušvic, je logor u kome je stradalo između 22.000 i 24.000 dece do deset godina, u kome je ubijeno između 750.000 i 800.000 ljudi,  mahom Srba, Jevreja i Roma. Posle 77 godina ćutanja, zabrane i uterivanja straha da se ne priča o srpskim žrtvama, stradanje Srba je konačno postalo tema od nacionalnog značaja i to zahvaljujući odgovornoj i državničkoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića – poručio je  gradonačelnik Bakić. - Ova izložba treba da podseti, opomene, ali i nauči mlade koliko su naši preci skupo platili slobodu. Danas, kada su pred srpskim narodom nepredvidiva vremena, jedinstvom, duhom i sećanjem na naše žrtve opstaćemo i sačuvaćemo svoj narod, svoju slavnu prošlost ali i svoju budućnost, i izboriti se sa svim problemima koji su pred  nama.

U Fondaciji “Danilo Kiš“ otvorena izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, interaktivna je i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča. Autori su Bogdan Španjević i Darko Nikolić, stručni konsultant izložbe je istoričarka i viši kustos u Muzeju žrtava genocida Jasminka Tutunović Trifunov.

- Ovo nije klasična izložba i večeras nećete imati priliku da vidite slike, fotografije, pojave i statistiku. Ovo je audio interaktivna izložba koja se služi fenomenom, odnosno osnovama primenjenog pozorišta i modernih tehnika dramskog narativa. Ovom izložbom želimo da poručimo  da žrtve nisu samo statistika i broj, već da pažljivo saslušamo priče I zapamtimo imena žrtava – objasnila je Jovana Blanuša, predstavnica produkcijskog tima.

U Fondaciji “Danilo Kiš“ otvorena izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“Izložba može da se pogleda radnim danima od 9 do 14 časova, u petak, 30. septembra, od 17 do 19 časova, kao i u ponedeljak, 3. oktobra, od 19 do 21 čas. Naredni mogući termini biće naknadno objavljeni.

U Fondaciji “Danilo Kiš“ otvorena izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2095
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.