Komentara: 35
Pregleda: 3297

U godini za nama obnovljeno i izgrađeno 13 kilometara saobraćajnica

02.01.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
U godini za nama obnovljeno i izgrađeno 13 kilometara saobraćajnica

Zahvaljujući povećanju sredstava namenjenih za  izgradnju i rehabilitaciju ulica i puteva, kao i unapred pripremljenoj planskoj dokumentaciji, JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje u godini na izmaku obnovilo je osam kilometara, a izgradilo pet kilometara saobraćajnica. Uz to, rehabilitovano je tri kilometra trotoara i biciklističkih staza i 13 kilometara zemljanih i 19 kilometara atarskih puteva, kako u gradskim, tako i u prigradskim mesnim zajednicama.

- U toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju kolovoza u 17 ulica, među kojima su Đevđelijska i Cvetna u MZ Mali Radanovac, Roke Šimokovića u MZ Prozivka, povez ulica Matka Vukovića i Lovre Bračuljevića, deo Kolubarske, Matka Vukovića i deo Nikole Tesle u Donjem Tavankutu, Ljermontova, deo Balzakove, Jovana Mikića, krak Kireške ulice, deo Kiš ernea. Putem konkursa, Grad je obezbedio sredstva za izradu tehičke dokumentacije za izgradnju kružnog toka na raskrsnici ulica Arsenija Čarnojevića i Ferenca Sepa, kao i semaforizaciju raskrsnice na Segedinskom putu kod skretanja za Radanovac – najavljuje Milan Marjanov, rukovodilac Službe za upravljanje putevima. – U toku je i javna nabavka za izradu projekta za rekonstrukciju pešačke zone, Korzoa, koji će naravno, zadržati svoj prepoznatljiv izgled.

U godini za nama obnovljeno i izgrađeno 13 kilometara saobraćajnicaUređeni su i parking prostori pored Hale sportova u MZ „Dudova šuma“, pored nove ambulante na Prozivci i u Privrednoj zoni „Mali Bajmok. Takođe,  novi izgled dobio je i Trg Maršala Tita u Bajmoku i pešačka staza sa obe strane ulice.

Dugoočekivani kolovoz dobili su stanovnici Samoborske ulice ( od Radnoti Mikloša do Severne), ulica Milovana Glišića u Aleksandrovu, Rozike Vuković i Višnjine u Ljutovu, 4.jula na Kelebiji, Zmaj Jovine u Višnjevcu, a Novosadski put koji je bio u izuzetno lošem stanju (obilaznica oko Palića) dobio je novi asfalt.

U godini za nama obnovljeno i izgrađeno 13 kilometara saobraćajnica- Ljutovo je malo selo nadomak Subotice sa nešto manje od hiljadu stanovnika i, što se tiče infrastrukturnih ulaganja, skoro celu deceniju je bilo zapostavljeno.Sadašnje rukovodstvo grada i JP za upravljanje putevima prepoznalo je potrebu meštana za uredjenjem ulica i ove godine naše selo je zasijalo novim sjajem – kaže Nevena Veinović iz Ljutova. - Posle dugih 12 godina čekanja, dve ulice dobile su asfalt.Višnjina ulica je jedna od najdužih ulica u Ljutovu, duga više od dva kilometra, a Ulica Rozike Vuković koja je takođe dobila asfalt je izuzetno važna zato što se nalazi neposredno pored škole i svi mališani sada mogu bezbedno da dolaze u školu a da se pri tome ne kreću glavnim putem kroz selo. Ono što je posebno doprinelo da centar Ljutova oživi je novi sportski teren. Rekonstruisan je stari sportski teren po najmodernijim standardima i sada mališani imaju odlične uslove za rekreativno bavljenje sportom i pravo mesto za kvalitetno vreme koje ih odvaja od računara.

U godini za nama obnovljeno i izgrađeno 13 kilometara saobraćajnica

Sa druge strane, imamo nezavidnu situaciju u mesnim zajednicama kao što su Peščara, Makova sedmica, Novo selo, Zorka. U ovim mesnim zajednicama imamo dosta neasfaltiranih ulica, ali je problem mnogo kompeksniji nego što izgleda na prvi pogled. U ovim mesnim zajednicama nekada su postojali samo vinogradi i voćnjaci, gde su vremenom ljudi sve više naseljavali, kuće su se gradile mahom bez građevinske dozvole, formirane su „ulice“ koje samo postoje na terenu, ali ne i u katastru. Kao posledica svega ovoga dobijamo današnju situaciju u ovim mesnim zajednicama - ulice postoje na terenu, ali su većim delom u privatnom vlasništvu, i dokle god je tako, Grad nema zakonsku mogućnost da na takvim parcelama bilo šta radi.

- U ovakvim slučajevima presudna je složnost svih stanovnika u ulici. Najbolja opcija je da svi stanovnici pristanu da se sprovede parcelacija u skladu sa planskim dokumentom i odreknu se dela svoje parcele koja je namenjena za put. Ukoliko to izostane, put do asfalta je mnogo duži, pokreće se postupak za utvrđivanje javnog interesa kod Vlade Republike Srbije i tek nakon toga je moguće sprovoditi eksproprijaciju. Na žalost, u Subotici je češća ova druga situacija, što dodatno otežava i prolongira put do asfalta u ulici. Zbog svega ovoga, u toku ove godine predat je zahtev za utvrđivanje javnog interesa za deo ulice Jasenovačka u MZ Novo selo, deo Španskih boraca u MZ Peščara, Anđe Ranković u MZ Novo selo, deo Koparske ulice – objašnjavaju nadležni, navodeći primer Kraljeva, gde se građani, da bi poboljšali kvalitet svog života odriču delova svojih parcela koje su namenjene za javnu površinu – ulicu, čime se stvaraju uslovi da Grad izradi projekat za asfaltiranje. - Sve ulice koje se asfaltiraju u Kraljevu su isključivo one ulice koje u prethodnom periodu nisu imale rešen imovinsko-pravni status, a sada su zahvaljujući građanima stvoreni uslovi za to. U konkretnom slučaju, te ulice imaju prioritet za izradu projekata i izgradnju. Po mišljenju predstavnika Grada Kraljeva, koji su nam bili u poseti, ovo je jedinstven primer u Srbiji gde građani zajedno sa Gradom učestvuju u rešavanju ovakvih problema, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života.

U godini za nama obnovljeno i izgrađeno 13 kilometara saobraćajnicaOve godine mislilo se i na najmlađe sugrađane i bezbednost u saobraćau. Najmlađim sugrađanima su na raspolaganju montažno-demontažna klizališta na Prozivci, Paliću, Čantaviru, Novom Žedniku i Bajmoku, a posebna atrakcija je ledeni tobogan u centru grada.

- Naši sugrađani su imali mnogo zamerki na biciklističke staze, te je sada u toku rehabilitacija staza na Prozivci,  na Beogradskom putu od Bajnatske ulice do ulice Blaška Rajića, te Blaška Rajića do Jo Laoša. Biće urađena  staza u ulici Maksima Gorkog, od Đure Đakovića do Bose Milićević, i deo Senćanskog puta. Zbog nedostatka prostora za parkiranje bicikala postavljeno je i natkriveno parkiralište na Trgu slobode – dodaje Marjanov.  – U cilju povećanja bezbednosti saobraćaja akcenat smo stavili na postavljanje brzinskih displeja na ulaznim pravcima u grad i to u ulici Franje Kluza iz pravca Sombora, na Bikovačkom putu iz pravca Bikovai Beogradskom iz pravca Bačke Topole.  Osim toga, uskoro će biti postavljeno još osm na prilaznim putevima u Starom Žedniku, Ljutovu i zoni škole u Bajmoku.

U godini za nama obnovljeno i izgrađeno 13 kilometara saobraćajnica

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 3297
Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Asfaltiranje ulica u Subotici

asfaltiranje

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.