Komentara: 27
Pregleda: 2769
Video

U gradskoj kasi dogodine 8.5 milijardi dinara

22.12.2022. u 09:50h > 14:39
Izvor: Subotica.com
Na današnjem, 30. zasedanju Skupštine grada, usvojena je Odluka o budžetu Grada Subotice za 2023. godinu, na osnovu koje će naš grad raspolagati sa 8.5 milijardi dinara.
U gradskoj kasi dogodine 8.5 milijardi dinara

Planirani obim gradske kase biće za 1.38 odsto, odnosno 115 miliona dinara veći,  više nego rebalans budžeta za ovu godinu. Kako se moglo čuti, budžet je pripreman od marta, a rukovodstvo grada je sa višim instancama vlasti, pokrajinskom i republičkom, razgovaralo o ulaganjima i projektima vezanim za naš grad.

- U strukturi budžeta su preneta sredstva sa viših nivoa vlasti iz prethodnog budžetskog perioda. U novom budžetu je 423 miliona dinara, od toga je 400 miliona za nastavak radova na rekonstrukciji i izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, 12  miliona za sufinansiranje izgradnje objekta za skupljanje i preradu proizvoda životinjskog porekla, osam miliona za sufinansiranje energetske sanacije stambenih zgrada i više od tri miliona dinara za izradu planova detaljen regulacije – objasnio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Usklađivanje potreba budžetskih korisnika sa planiranim prihodima nikada nije bilo izazovnije. Imamo povećanje minimalne cene rada za 14.3 odsto, povećanje plata u javnom sektoru za 12.5 odsto, povećanje cene enrgenata i kada na sve to dodamo potrese i krize na globalnom nivou  onda nije teško zamisliti koliko teškoća je bilo kod projekcije novog budžeta.

U gradskoj kasi dogodine 8.5 milijardi dinara

Po njegovim rečima, prioriteti kojim se gradska vlast vodila pri raspodeli budžetskih  sredstava su nastavak izdvanjanja za pomoć za građane, podrška porodicama i deci, obezbeđivanje uslova za najmlađe u zabavištima, nesmetanog rada osnovnih i srednjih škola, briga o studentima i talentovanim učenicima, zaštita i unapređenje životne sredine i završetak kapitalnih projekata.

- Opredelili smo i značajna  sredstva u tekućoj budžetskoj rezervi, u visini od 150 miliona dinara, za apliciranje na konkurse kod viših nivoa vlasti, koje su nam u prethodnom periodu davali značajnu podršku kod finansiranja i sufinasiranja kapitalnih projekata – dodaje Bakić.

Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, ističe da je budžet itekako razvojni jer je za investicije opredeljeno 1.6 milijardi.

U gradskoj kasi dogodine 8.5 milijardi dinara

- Od toga najveći deo namenjen je nastavku radova na  izgradnji i adaptacji zgrade Narodnog pozorišta, čak 1.3 milijarde. Neko se još bavi temom okolnosti pod kojim je srušena zgrada, iako su sada druga vremena, podignuta je nova zgrada, vrše se  unutrašnji radovi i svi se trudimo da ono bude završeno – dodaje Nagel.

Najviše kritike opozicija je imala na to da budžet nema ekonomsku snagu i što se sredstva opredeljuju za „promašene investicije“.

U gradskoj kasi dogodine 8.5 milijardi dinara

- Budžet nije dostigao inflaciju od 15 odsto i nema tu snagu koji je imao ovogodišnji budžet. Kada uzmemo u obzir inflaciju i poskupljenja, on će biti korišten samo za preživljavanje – smatra Miroslav Milojević, odbornik Pokreta za građansku Suboticu. – Ono što se odvaja za puteve je u redu, ali tu nema investicione komponente. Pozorište po svim kriterijumima je promašena investicija, završetak akva parka je takođe upitan.

Snimak 30. zasedanja pogledajte u nastavku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 2769

Povezana vest

Povezane teme

Skupština grada Subotice

skupština subotice

sednica skupštine grada

gradska skupština

skupštinsko zasedanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.