Komentara: 72
Pregleda: 8071
Foto

U nedelju na Gradskom trgu Centralna proslava 113. "Dužijance"

08.08.2023. u 14:35h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnji program "Dužijance" počinje u četvrtak, dok će centralna svečasnot biti održana na Trgu u nedelju. Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i ove godine pripremila je bogat program.
U nedelju na Gradskom trgu Centralna proslava 113. "Dužijance"

U četvrtak, 10. avgusta, u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo" od 19h održaće se tradicionalno književno veče koje organizuje katoličko društvo "Ivan Antunović". 

- Književno veče če biti posvećeno 200. godišnjici gradnje naše katedrale. Predavanje će održati mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik. Tada će biti proglašeni i pobednici u aranžiranju izloga grada u duhu "Dužijance" - kaže mons. dr Andrija Anišić, predsednik Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca". 

U nedelju na Gradskom trgu Centralna proslava 113. "Dužijance"

U petak, 11. avgusta, tokom dana će na Trgu biti postavljena izložba rukotvorina, u predvorju Gradske kuće biće izloženi radovi od slame, dok su večernji časovi rezervisani za tradicionalno tamburaško veče. 

- Od 19 časova će bit izloženi radovi od slame nastali na 38. Sazivu kolonije slamarki u Tavankutu. Od 20 časova počeće tamburaško veče, na kome će najpre biti predstavljanje ovogodišnjeg bandaša i bandašice, a to su Petar Vukmanov Šimokov i Dunja Šimić. Zatim će biti  defile i izbor pratilaca bandaša i bandašice, kao i uručenje nagrada za najbolje aranžiran gradski izlog, nakon čega će se predstaviti tamburaški sastavi - objašnjava Ljiljana Dulić, zamenica predsednika Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca". 

U nedelju na Gradskom trgu Centralna proslava 113. "Dužijance"

U subotu, 12. avgusta, od 18 časova će u katedrali-bazilici Svete Terezije Avilske bit održana Svečena Večernja, kojoj će prisustvovati i gost ovogodišnje "Dužijance" mons. Fabijan Svalina, sremski biskup. 

- Nakon Svečane Večernje, kolona koju predvode risari će položiti venac na spomenik Risaru i spomen-bistu Blaška Rajića. Zatim svi dolaze na Trg, na skupštinu risara gde će se 8 sati prikazati kako se sve to nekada radilo, kako se pogodba radila. Nakon toga nastupiće kulturno-umetnička društva - imamo dva KUD-a iz Hrvatske, zatim lokalna kulturno-umetnička društva koja su odgovrila na poziv "Dužijance" i koja će učestvovati sa svojim nošnjama i radom, koreografijama, a imamo i goste iz Srbije - dodaje Liljana Dulić. 

U NEDELJU MOGUĆI ZASTOJI U SAOBRAĆAJU Povorka će se od Kerske crkve kretati Beogradskim putem, zatim Zagrebačkom ulicom do Petefi Šandora i onda Trgom žrtava fašizma do katedrale. U ovim ulicama policija će regulisati saobraćaj. Takođe, trasa autobusa koji saobraćaju ovim ulicama, kao i red vožnje biće prilagođeni vremenu prolaska svečane povorke.

U nedelju, 13. avgusta, održaće se središnja proslava ovogodišnje "Dužijance" koja će početi blagoslovom i ispraćajem bandaša i bandašice. 

- Nakon blagoslova i ispraćaja svih bandaša i bandašica, povorka će se od Kerske crkve kretati do katedrale. Nakon mise, oko 12 sati, povorka ide od katedrale do Trga. Imaćemo sadržajan i bogat program u samoj povorci, posle čega nas čeka defile na Gradskom trgu, ispred bine. Program se završava u podne, akda će svi učesnici zajedno zaplesati. U večernjim časovima, u 20 časova je bandašicino kolo, nakon čega će se smenjivati tamburaški orkestri, a sam program će trajati do ponoći - kaže Marinko Piuković, drektor Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

U nedelju na Gradskom trgu Centralna proslava 113. "Dužijance"Pozivajući sve sugrađane na "Dužijancu", mons. dr Andrija Anišić osvrnuo se na značaj koji ovaj običaj ima za bunjevačke Hrvate.

- "Dužijanca" je duhovno-kulturna manifestacija. Ona je zahvala Bogu za završetak žetve i kruh svagdašnji, i pohvala čoveku i njegovu radu kako onom na njivi tako i onom drugom - intelektualnom, kulturnom i duhovnom - istakao je on.

Izvor: Subotica.com
Najava programa centralne proslave "Dužijanca 2023" Najava programa centralne proslave "Dužijanca 2023" Najava programa centralne proslave "Dužijanca 2023" Najava programa centralne proslave "Dužijanca 2023" Najava programa centralne proslave "Dužijanca 2023" Najava programa centralne proslave "Dužijanca 2023" Najava programa centralne proslave "Dužijanca 2023" Najava programa centralne proslave "Dužijanca 2023"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 1 nedelju
Komentara: 72
Pregleda: 8071
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

andrija anišić

marinko piuković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.