Komentara: 29
Pregleda: 2910

U Novom Sadu obeležen praznik mađarske nacionalne manjine, sutra centralna proslava "Sent Ištvana" na Paliću

18.08.2023. u 13:38h
Izvor: Subotica.com
U Novom Sadu obeležen praznik mađarske nacionalne manjine, sutra centralna proslava "Sent Ištvana" na Paliću

Sinoć je u Novosadskom pozorištu održana svečanost povodom praznika mađarske nacionalne manjine  – Dana Svetog Ištvana. Čestitajući praznik, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je na to da je ovaj praznik proglašen za datum od pokrajinskog značaja.

- Zajedništvo i ravnopravnost jedna je od najvažnijih karakteristika Vojvodine i jedna od njenih dragocenosti. Unapređenje tog zajedničkog bogatstva, bio je i ostao jedan od naših najvažnijih ciljeva - izjavio je Mirović i dodao da je Vojvodina mesto u kojem se svaki identitet čuva kao neprocenjiva zajednička vrednost i gde  nacionalni i konfesionalni sklad institucije čuvaju i poštuju.

U Novom Sadu obeležen praznik mađarske nacionalne manjine, sutra centralna proslava "Sent Ištvana" na Paliću

Mirović je istakao da je poslednjih deset godina postignut izuzetno visok stepen međusobnog razumevanja, i zato ćemo, kako je naveo, te odnose na korist svih nastaviti da unapređujemo.

- Od izuzetnog značaja su izvanredni međusobni odnosi i plodotvorna saradnja Republike Srbije i Republike Mađarske zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Viktoru Orbanu. Imamo važne i velike zajedničke infrastrukturne i druge projekte koji nas još više povezuju, poput brze pruge Beograd – Budimpešta koju intenzivno gradimo i koja će nas na svaki način još više približiti - dodao je Mirović.

U Novom Sadu obeležen praznik mađarske nacionalne manjine, sutra centralna proslava "Sent Ištvana" na PalićuU ime mađarske zajednice obratio se predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpad Fremond.

- Držeći se i dalje puta koji nam je zacrtao Sveti Ištvan, i koji nam je pre više od 1000 godina stvorio državu, istrajali smo uz našu tradiciju, sačuvavši hrišćanske vrednosti. Vera, nada i podrška su održali naš integritet. Danas možemo reći da je dobro biti Mađar u Srbiji - izjavio je Fremond.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Grada Novog Sada, diplomatskog kora i drugi.

SENT IŠTVAN NA PALIĆU U SUBOTU

U organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara, na Paliću će se u subotu održati tradicionala proslava "Sent Ištvan". Okupljanje je kod Velike terase, dok će uz obalu jezera biit postavljeni štandovi sa rukotvorinama, gastro ponudom i suvenirima.

Misu, koja počinje u 17 časova, služiće dr Laslo Kis Rigo, biskup Segedinsko-Čanadske županije, u katedrali Svete Tereze Avilske.

Od 15 časova na Paliću će biti sajam zanata, od 18 muzički program, a od 19.30 ekumensko blagosiljanje hleba. Prisutnima će se obraitit Bence Tuson, ministar pravde Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Od 21 čas počeće narodni festival sa bendom "Harmat".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 4 nedelje
Komentara: 29
Pregleda: 2910
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

sveti ištvan

mađarska nacionalna zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.