Komentara: 1
Pregleda: 909

U okviru prvog "Eko kampa" više od sto mladih iz dijaspore u poseti Subotici

25.07.2024. u 12:46h
Izvor: Subotica.com
Prvi "Eko kamp" održaće se u našem gradu od 27. jula do 3. avgusta. Kamp koji će okupiti više od 100 mladih od 15 do 25 godina iz različitih zemalja, jedan je od 22 tematska letnja kampa koja se širom Srbije organizuju za decu srpskog porekla koja žive u rasejanju. U okviru kampa, u sredu, 31. jula održaće se koncert Željka Vasića na Trgu slobode.
U okviru prvog "Eko kampa" više od sto mladih iz dijaspore u poseti Subotici

Sedmodnevni kamp za mlade obuhvatiće niz aktivnosti i radionica, zahvaljujući kojima će oni imati priliku da upoznaju naš grad, način života, kulturu i običaje, ali i da se međusobno druže i usavršavaju srpski jezik. 

- Cilj je da se mladi ljudi druže, da "obnove" srpski jezik" koji svi manje-više govore. Na radionicama u Tavankutu, Rokinom salašu i Paliću priključiće nam se i naši mladi iz mesnih zajednica, pa će gosti imati priliku da se upoznaju sa Suboticom, da vide kako se ovde živi, i kad se budu rastajali da ponesu lepe utiske, koje će preneti onima sa kojima žive. Želimo da se vrate i naredne godine, u još većem broju - kaže Branko Buljovčić iz Udruženja građana "Srbija park". 

U okviru prvog "Eko kampa" više od sto mladih iz dijaspore u poseti Subotici

Kako bi im na najbolji način približili Suboticu i ovdašnji način života, organizatori su pripremili bogat program iz svih sfera života. 

- Program obuhvata sve sfera života - radnih aktivnosti, ekoloških aktivnosti, zabave i kulture. Predvideli smo obilazak Subotice i Palića, zabavu u аkva-parku, kao i rad, u smislu pomoći "Palić-Ludašu" da uredi obalu, u Tavankutu radimo na uređenju spomen područja, zatim upoznavanje sa radom slamarki, kao i učešće u kulinarskoj radionici - specifična jela iz kraja. Na Rokinom salašu imaće ekološke, kulturološke i arheološke radionice, dok će u Mini Jugoslaviji biti organizovane stručne radionice - savladavanje starih zanata i rad sa stiro materijalima. Jedan dan predviđen je i za izlet na Frušku Goru, a u sredu, 31. jula, na Trgu Slobode biće organizovan koncert Željka Vasića, na koji su pozvani svi naši sugrađani - objašnjava on. 

Svečano otvaranje tematskog kampa zakazano je za nedelju, 27. avgust, u prostoru "Srbija parka" na Paliću. 

 - "Srbija park" je nacionalni park istorije i geografije, koji je otvoren 1. maja, ali je nakon oluje pretrpeo veliku materijalnu štetu, budući da su makete pravljene od stiropola i stirodura, pa će ovo biti drugo otvaranje. U ovom parku imamo jedan zatvoren objekat, u kome se nalazi maketa jezgra Subotice, dimenzija 3.5*2.3 metra, koju su osam meseci radili učenici Politehničke škole, i to nam je glavni eksponat - kaže Buljovčić. 

U okviru prvog "Eko kampa" više od sto mladih iz dijaspore u poseti Subotici

Subotica je jedna od 22 lokalne samouprave koja u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom organizuje tematski letnji kamp. 

 - Ove godine, kampovi se organizuju širom Republike Srbije, i okupiće više od 8.000 mladih iz dijaspore. Eko kamp u Subotici posetiće preko 100 mladih iz Grancuske, Rumunije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, kao i mlade iz Republike Srbije, tačnije iz Gračanice, sa Kosova i Metohije - objašnjava Miroslav Drobac

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 časova i 39 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 909
Povezane teme

palić

dečji eko kamp

branko buljovčić

miroslav drobac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.