Komentara: 25
Pregleda: 9899

U Opštoj bolnici po prvi put izvršena inovativna intervencija na već ugrađenom stentu

28.05.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
U Opštoj bolnici Subotica danas je gost bio prof. dr Milan Nedeljković, predsednik Srpskog lekarskog društva i interventni kardiolog. On je, zajedno sa dr Sašom Dželebdžićem izvršio zahtevnu i inovativnu proceduru na pre šest godina ugrađenom stentu, na kome je došlo do sužavanja. Ovaj zahvat u Americi i Evropi odobren je pre godinu dana, dok se kod nas radi tek oko 5 meseci.
U Opštoj bolnici po prvi put izvršena inovativna intervencija na već ugrađenom stentu

Ovaj zahvat predstavlja upotrebu specijalnog balona, kojim se u velikoj meri otklanja suženje na stentu godinama ranije ugrađenom. 

 - Pacijentu je pre nekih šest godina implementiran stent, i nakon tog vremena došlo je do sužavanja. Procedura je protekla uredno, sve je prošlo besprekorno, i pacijent se dalje oporavlja u koronarnoj jedinici. Ove inovativne procedure uglavnom se rezrevisane za tercijarne ustanove, a naš cilj je da mlade ljude podržimo, da shvate da ovakve zahvate i procedure mogu da se izvedu i kod nas, da otvorimo vrata sutrašnjici, da i mi sutra psotanemo tercijarna ustanova - kaže dr Saša Dželebdžić,  vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice i interventni kardiolog.

U Opštoj bolnici po prvi put izvršena inovativna intervencija na već ugrađenom stentuOva procedura je i u svetu mlada, a Opštoj bolnici Subotica radi se po prvi put. 

 - Onome ko ima stent, pa dođe do restenoze, odnsno sužavanja, stavi se specijalni balon obložen lekom unutar tog stenta. To je nešto što je u Americi dobilo dozvolu pre godinu dana, kao i u Evropi, a kod nas se radi nekih pet meseci. Mi smo danas u taj suženi stent stavili specijalni balon, 45 sekundi držali naduvan i ta lezija, suženje, smanjeno je na 10 odsto, gotovo je nema više. Ovaj zahvat prvi put je urađen ovde - ističe prof. dr Milan Nedeljković.

U Opštoj bolnici po prvi put izvršena inovativna intervencija na već ugrađenom stentuAngio sala u Opštoj bolnici jedna je od 42 takve sale u Srbiji, raspoređene u 21 angio centru. 

 - Ovde je broj elektivnih zahvata, urađenih hladnih pacijenata interventnih procedura gde se stavljaju stentovi u srčane krvne sudove, preko 400, i preko 150 u akutnom infarktu. To čini ovaj severni deo Srbije apsolutno bezbednim sa ljudima koji rade u sali, koja je spremna da svaki akutni infarkt i složeni slučaj reši na adekvatan način. Broj stentova koje ovde imaju, i broj balona i žica s kojima mi radimo intervencije, a to nisu jeftine metode, onakav je kakav nalazim u Americi. Ono što imamo ovde je, maltene, ono što imamo u najsavremenijim centrima u svetu - ističe prof. dr Nedeljković. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 25
Pregleda: 9899
Povezane teme

angio sala

dr saša dželebdžić

opšta bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.