Komentara: 5
Pregleda: 2257
Foto

U OŠ "Matko Vuković" obeležen Svetski dan Roma

07.04.2023. u 11:07h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana Roma u OŠ "Matko Vuković" upriličen je bogat kulturno-umetnički program u okviru kog su đaci ove škole približili svojim vršnjacima, roditeljima i gostima kulturu, običaje, jezik i istoriju ovog naroda.
U OŠ "Matko Vuković" obeležen Svetski dan Roma

U fiskulturnoj sali OŠ "Matko Vuković" juče se slušala himna Roma "Đelem Đelem", istaknuta je zastava ove zajednice, pevale su se tradicionalne romske pesme i plesalo se uz muziku ovog naroda.

Današnji dan prilika je da se zahvalimo Romima za sve što su učinili za svetsku kulturu, za kulturu svake države i svakog grada u kom su živeli, radili i stvarali. Stara romska poslovica kaže da je svaki leptir bez raskošnih, šarenih krila samo jedan običan crv. Želim da kažem da su nam zajednička druženja tokom svih ovih godina dala krila, a svaki novi zajednički momenat dodaje još malo praha tim našim krilima zahvaljujući kojima možemo da letimo i zahvaljući kojima smo lepi i dobri  - istakla je Mirjana Stevanović, direktorka ove škole u kojoj 20 odsto đaka prirpada romskoj zajednici - Mi ovde zajedno učimo, i sigurna sam da ćete jednoga dana i vi dati veliki doprinos kako kulturi svoga naroda na koji treba da budete ponosni, tako i kulturi svi onih zemalja u kojima Romi žive i stvaraju. Moj romski izgovor je loš i ne umem dobro da čitam na romskom, ali umem romski jezik da volim, silno, snažno i beskrajno.

U OŠ "Matko Vuković" obeležen Svetski dan Roma

Međunarodni dan Roma četitao je i Stevan Nikolić, koordinator za romska pitanja.

Deco, vi ste nama temelj za promenu u našoj zajednici. Život je lep, a znanje vam otvara sva vrata sveta. Učite, slušajte i poštujte vaše profesore - poručio je Nikolić.

Subotica je grad koji podržava romsku zajednicu naveo je član Gradskog veća Ilija Đukanović.

U OŠ "Matko Vuković" obeležen Svetski dan Roma

Ponosni smo zbog toga što spadamo u one gradove koji pružaju podršku i pomoć Romima, a tako će biti i u narednom periodu - kazao je Đukanović - Svake godine upriličimo prigodan program povodom obeležavanja Svetskog dana Roma. Ovogodišnji program obeležavanja ovog značajnog datuma počeo je u sredu kada je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić upriličio prijem za predstavnike romske zajednice. Na Međunarodni dan Roma istaknemo zastavu na balkonu Gradske kuće, a od ove godine i u mesnim zajednicama.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Svetskog dana Roma Obeležavanje Svetskog dana Roma Obeležavanje Svetskog dana Roma Obeležavanje Svetskog dana Roma Obeležavanje Svetskog dana Roma Obeležavanje Svetskog dana Roma Obeležavanje Svetskog dana Roma Obeležavanje Svetskog dana Roma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 2257
Povezane teme

Mirjana Stevanović

svetski dan Roma

Romi u Subotici

OŠ Matko Vuković

stevan nikolić

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.