Komentara: 0
Pregleda: 1701

U petak memorijalna šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti"

15.10.2024. u 11:35h
Izvor: Subotica.com
Memorijalna šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti" u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke održaće se u petak, 18. oktobra, sa početkom u 16,30 časova na Trgu slobode. Cilj šetnje je podsticanje razvoja svesti o neophodnosti preventivnih pregleda, budući da je statistika jasna - karcinom dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.
U petak memorijalna šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti"

Udruženje žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke "Jedna uz drugu" peti put zaredom organizuje šetnju u znak obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, a šetnja je po drugi put memorijalna, u znak sećanja na ženu koja je svojom inicijativom započela obeležavanje ovog dana. 

 - Ovom prilikom delićemo i flajere, da bismo podstakli preventivu. Naše Udruženje aktivno deluje u tri pravca, u pravcu preventive, u pravcu pomoći, brige i podrške ženama koje se u ovom trenutku leče, kao i ženama koje su prošle lečenje, ali se suočavaju sa posledicama, psihičkim i fizičkim. Želimo i da odamo poštu ženama, našim članicama, ali i svim drugim, koje su došle do kraja tog puta. Ne volim da kažem da su izgubile bitku, jer su se hrabro borile, ali jednostavno svako od nas jednom mora doći do kraja tog puta, njihova sudbina je takva, a naša da ih čuvamo u našim srcima i da čuvamo sećanje na njih, da na njihovom primeru pokažemo kakva je snaga za tu borbu portebna - kaže Milica Pećerić predsednica Udruženja "Jedna uz drugu". 

U petak memorijalna šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti"Kada su u pitanju statistički podaci, oni nisu na zadovoljavajućem nivou, zbog čega iz Udruženja dodatno ukazuju na važnost pre svega prevetivnih pregleda, ali i celokupne brige o zdravlju. 

 - U jednoj godini u Srbiji oboli 4489 žena, brojke su brojke, ali to je 4489 porodica je pogođeno tom bolešći. Od toga je, u 2022. godini umrlo 1646 žena. Najviše stope porasta su u Severnobačkom i Severnobanatskom okrugu. Te brojke su poražavajuće. Naša zemlja je u proseku sa brojem obolelih žena, ali je iznad proseka kada je u pitanju stopa smrtnosti. Samo 28,4 odsto karcinoma se otrkije u stadijumu ispod 2 cm veličine, kada je šansa za izlečenje najviša, iznad 90 procenata. Nije on tako opasan, ako se vodi briga o zdravlju i preventivi. Nažalost, najveći broj žena otkrije kancer kada je on već u metastazi. 

U narednom periodu, do kraja godine Udurženje će organizovati niz aktivnosti u cilju promocije preventive namenjene mladima, biće više radionica namenjenih punoletnim srednjoškolcima, psihološka podrška za žene koje su obolele ili se susreću sa posledicama bolesti, redovne fiziterapeutske vežbe za sprečavanje limfedea ruke.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 22 časova i 32 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 1701
Povezane teme

udruženje jedna uz drugu

gabrijela agošton

milica pećerić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.