Komentara: 0
Pregleda: 1271

U ponedeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi u OŠ "Kizur Ištvan"

04.06.2022. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuje OŠ "Kizur Ištvan" uz podršku Crvenog krsta i Odeljenja transfuziologije Opšte bolnice, biće održana u ponedeljak u ovoj osnovnoj školi. Svi koji žele da daju krv mogu to da učine u periodu od 8 do 10h.
U ponedeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi u OŠ "Kizur Ištvan"
Foto: Arhiva

Krv mogu da daju sve zdrave osobe, između 18 i 65 godina, koje imaju više od 50 kilograma. Za davanje krvi, osobe treba da budu odmorne, da nemaju neke teže fizičke aktivnosti dan pre, kao ni na dan davanja krvi. Pred samo davanje krvi potrebno je piti dosta tečnosti i pojesti lagani obrok. Svi oni koji se ne osećaju dobro, boluju od akutnih i hroničnih bolesti, pili su alkoholna pića u prethodna 24h, uzimali lekove protiv bolova do 5 dana, antibiotike do 7 dana, imali operaciju, pirsing, tetovažu u prethodnih 6 meseci treba da odlože davanje krvi za neki naredni put. 

Svi oni koji su preležali kovid, a bili su bez simptoma, nakon isteka karantina mogu da daju krv ukoliko se osećaju dobro, dok svi oni koji su imali blaže simptome treba da sačekaju mesec dana. Osobe koje su imale težu kliničku sliku treba da odlože davanje krvi od 3 do 6 meseci.

Veliku tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Humana subota", Crveni krst će organizovati 25. juna  o čemu će građani biti blagovremeno obavešteni.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1271
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

opšta bolnica

transfuziologija opšta bolnica

železničko naselje

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.