Komentara: 0
Pregleda: 2345
Foto

U ponedeljak počinje Festival jevrejske kulture, ulaznice dostupne danas i sutra

20.10.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
U ponedeljak počinje Festival jevrejske kulture, ulaznice dostupne danas i sutra

Otvaranjem izložbe "Judaika" u ponedeljak u Gradskom muzeju počinje 8. izdanje Jesenjeg festivala jevrejske kulture. Izložba će biti otvorena do 4. novembra.

- Judaika je naziv za muzejske zbirke koje sadrže ritualne predmete od tekstila, sredbra i drugih materijala, a koji se upotrebljavaju u sinagogalnim i kućnim obredima - objašnjava Branka Banjanin, koordinatroka Jesenjeg festivala jevrejske kulture.

U ponedeljak počinje Festival jevrejske kulture, ulaznice dostupne danas i sutra

Dan kasnije, u utorak biće održan koncert u Sinagogi na kom će nastupiti jevrejski kantor Nikola David iz Štutgarta u pratnji subotičkog orguljaša Kornelija Vizina. U Gradskom muzeju će, u sredu, biti prikazano svedočenje naše sugrađanke Marike Perčić koja je preživela Holokaust.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, Stiven Spilberg pokrenuo je Fondaciju "Šoa" sa željom da prikupi svedočenja o Holokaustu kroz intimne priče preživelih. Tada je prikupljeno oko 50 hiljada svedočanstava, od toga više od 10 u Subotici. Među Subotičanima koji su govorili o svom životu je i Marika Perčić, koja je preminula početkom godine, a njeno svedočenje biće prikazano u okviru ovogodišnjeg Jesenjeg festivala jevrejske kulture - najavljuje Banjanin.

U ponedeljak počinje Festival jevrejske kulture, ulaznice dostupne danas i sutra

Najlepše sefardske ljubavne pesme izvešće grupa "ŠIRA U TFILA" na koncertu pod nazivom "Las amores sefardis" koji će biti održan u četvrtak u Sinagogi, a u subotu u pozorištu "Kostolanji Deže" na repertoaru je predstava "Gospođa Roza" rađena po romanu Romana Garija.

Ovaj roman svojevremeno je izdat i kod nas, ali pod nazivom "Momo, zašto plačeš". Glavna uloga u predstavi "Gospođa Roza" poverena je Jelisaveti Seki Sablić, a igraju još i Dorian Diallo, Mladen Andrejević i Bojan Dimitrijević. Režiju potpisuje Stefan Sablić - kaže sagovornica.

Festival jevrejske kulture biće zatvoren u nedelju, u Sinagogi, koncertom "Pevati iz srca" jevrejskog kantora iz Budimpešte dr Gergelja Nogradija, a kao gosti nastupiće vokal Judit Klajn i orguljaš i klavirista Krištof Pancel.

Svi programi su besplatni, a ulaznice za koncerte i predstavu mogu se preuzeti danas i sutra, od 10 do 12h, odnosno od 15 do 17h u zgradi Jevrejske opštine. 

U ponedeljak počinje Festival jevrejske kulture, ulaznice dostupne danas i sutra

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš istakao je da je ova manifestacija postala prepoznatljivo kulturno dešavanje u Subotici.

Pokušavamo da negujemo jevrejsku tradiciju i kulturu, kao i da iz godine u godinu obogaćujemo ovaj festival kako u kvantitativnom, tako i u kvalitativnom smislu. Smatramo da je ova manifestacija važna u životu Subotice jer doprinosi koloritu njene multietičnosti. Kroz ovaj festival dajemo svoj doprinos koji proširuje viđenje Subotice kao grada u kom ljudi žive jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Zato pozivam sve naše sugrađane da isprate program ovog festivala - pozvao je Sabadoš.

Program 8. Festivala jevrejske kulture

Ponedeljak, 24. oktobar

  • 18:00 Gradski muzej - otvaranje izložbe "Judaika"

Utorak, 25. oktobar

  • 19:00 Sinagoga - koncert jevrejskog kantora Nikole Davida iz Štutgarta i orguljaša Kornelija Vizina iz Subotice

Sreda, 26. oktobar

  • 18:00 Gradski muzej - Marika Perčić, projekcija video zapisa, Fondacija "Šoa" - usmeno svedočenje Jevreja koji su preživeli Holokaust

Četvrtak, 27. oktobar

  • 19:00 Sinagoga - koncert "Las amores sefardis" - najlepše sefardske ljubavne pesme u izvođenju grupe "Šira U TFILA"

Subota, 29. oktobar

  • 19:30 Pozorište "Deže Kostolanji" - predstava "Gospođa Roza", po romanu Romana Garija. Igraju Jelisaveta Seka Sablić, Dorian Diallo, Mladen Andrejević i Bojan Dimitrijević, u režiji Stefana Sablića.

Nedelja, 30. oktobar

  • 19:00 Sinagoga - koncert "Pevati iz srca" jevrejskog kantora iz Budimpešte dr Gergelja Nogradija sa gostima Juditom Klajn (vokal) i Krištofom Pancelom (klavir i orgulje)
Izvor: Subotica.com
Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2345
Povezane teme

robert sabadoš

jesenji festival jevrejske kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.