Komentara: 1
Pregleda: 2619

U Prihvatilištu za beskućnike zbrinuto pet sugrađana

06.01.2022. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
Od 23. decembra, kada je otvoreno, spas od niskih temperatura u privremenom Prihvatilištu za beskućnike pronašlo je petoro naših sugrađana, koje je uputio Centar za socijalni rad. Na adresi Gajeva 50 obezbeđen im je smeštaj, hrana, garderoba i lekarski pregledi, a rad se odvija uz poštovanje protivepidemijskih mera.
U Prihvatilištu za beskućnike zbrinuto pet sugrađana

Prostor koji je nekada ispunjavalo i više od 20 ležajeva, sada raspolaže sa samo šest i jednim dodatnim krevetom, koji je izolovan od svih, u slučaju da neko od korisnika dobije simptome respiratorne infekcije. Tako danas izgleda Prihvatilište za beskućnike, koje je u protekle dve godine moralo da prilagodi svoj rad uslovima pandemije, kako bi se mogućnost ukućana inficiranja virusom kovid-19 svela na minimum.

- Sve mere zaštite su preduzete da ne dođemo u dodir sa virusom, od dezobarijera, dezinfekcije ruku, distance među krevetima i upravo taj manji broj kreveta rezultira i manjim brojem korisnika, što je preporuka Zavoda za javno zdravlje Subotica. Ono što je dobro, jeste da trenutno imamo pet ukućana, a to znači da nam još uvek kapacitet nije popunjen i da će tih šest-sedam kreveta možda čak i biti dovoljno za ovu sezonu - kaže Miodrag Varo, stručni saradnik Crvenog krsta Subotice.

U Prihvatilištu za beskućnike zbrinuto pet sugrađana

Korisnike u Prihvatilište upućuje isključivo Centar za socijalni rad i, kako objašnjava naš sagovornik, to moraju biti osobe koje su samostalne, odnosno sposobne da se same o sebi brinu, a većina njih je uzrasta od 40 do 65 godina.

- Samo u jednom trenutku smo imali šest korisnika, svega na dva dana, tako da se taj broj od pet korisnika od početka, pa sve do današnjeg dana nije menjao. To su pretežno novi ljudi, koje mi do sada nismo susretali kroz rad Prihvatilišta. Tako da, jeste da je u odnosu na prethodne godine mnogo manji broj kreveta, ali se nadamo i da je Centar za socijalni rad možda uspeo da skući ostale korisnike koji su do sada bili tu i da im promeni socijalni status - dodaje Varo.

U Prihvatilištu za beskućnike zbrinuto pet sugrađana

Za razliku od prethodnih godina, kada se zbog povoljnih vremenskih uslova Prihvatilište i po nekoliko puta u toku zime otvaralo i zatvaralo, ove godine će privremeni smeštaj u Gajevoj ulici biti otvoren sve dok bude bilo potrebe za zbrinjavanjem korisnika tokom hladnih meseci.

- Kao i do sada, Crveni krst je obezbedio ležajeve i sredstva za održavanje higijene prostora, a korisnici imaju tri obroka dnevno, novu i polovnu garderobu, sredstva za održavanje lične higijene, tu su i naši donatori koji pomažu voćem i pecivima, tako da su snabdeveni svime što im treba. Tokom prošle nedelje smo organizovali i jedan opšti lekarski pregled za sve korisnike koje je pregledao lekar, dobili su recepte, lekovi su im nabavljeni, tako da su i sa te strane zbrinuti - poručuje Varo.

Za potrebe funkcionisanja Prihvatilišta za beskućnike, Grad Subotica je iz budžeta izdvojio pola miliona dinara, a u njegov rad su uključeni Centar za socijalni rad, Crveni krst i Karitas.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2619

Povezana vest

Povezane teme

crveni krst

prihvatilište subotica

prihvatilište za beskućnike

miodrag varo

privremeno prihvatilište za beskućnike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.