Komentara: 7
Pregleda: 4839

"U slavu 13. novembra 1918."

08.11.2016. u 17:26h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja 98. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu i četvrt veka od bratimljenja Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Bunjevačkog kulturnog centra u četvrtak će početi četvorodnevni program pod nazivom "U slavu 13. novembra 1918."   Pored dva kulturna centra, među organizatorima programa su Udruženje rat nih dobrovoljaca od 1912. do 1918.  i njihovih potomaka i poštovalaca i Grad Subotica.
"U slavu 13. novembra 1918."

Program će početi izložbom fotografija "Album sećanja na naše pretke", autora Aleksandara Vasilića, koja će biti otvorena u četvrtak u 19 časova u galerijskom prostoru Zadužbine Dušana Radića. Na izložbi će pored fotografija, biti prikazani ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i druga interesantna istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata.

Druge večeri, na sceni Jadran Narodnog pozorišta biće prikazana predstava „Solunci govore“, rediteljke Cisane Murusidze.

- Ova predstava je do sada doživela veliki uspeh pa nam je izuzetna  čast što smo uspeli da uspostavimo saradnju i  omogućimo ljubiteljima pozorišta da pogledaju predstavu. Projekat je realizovala Akademija lepih umetnosti iz Beograda u saradnji sa mladim glumcima iz Banja Luke i Narodnim pozorištem iz Beograda. Predstava je nastala po tekstu Antonija Đurića - kaže predsednik SKC "Sveti Sava", Milan Marodić.

U subotu će, takođe na sceni Jadran, od 19 časova biti održana tradicionalna svečana akademija „Braća uvek-uvik zajedno“. U programu, koji će ove godine biti održan 23. put po redu, učestvovaće Mešoviti hor SKC „Sveti Sava“, Folklorni ansambl i orkestar Bunjevačkog kulturnog centra, glumac Miloš Stanković, KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, učenici Odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole, kao i  recitatori Anđela Stojičić i Stefan Banić.

Na dan ulaska srpske vojske u grad, u nedelju, brojne delegacije će u 10.15 časova položiti vence na Spomen ploču na Železničkoj stanici, dok će na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. na Puškinovom trgu biti položeni venci u 10.30 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4839
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.