Komentara: 4
Pregleda: 1627

U Subotici nema obolelih od virusa Zapadnog Nila

20.08.2015. u 17:14h
Izvor: RTV City
U Subotici za sada nema obolelih od virusa Zapadnog Nila, ali se ne isključuje mogućnost da ima inficiranih, s obzirom na to da u 80 odsto slučajeva nema nikakvih simptoma. Ovog leta, u Srbiji je registrovan samo jedan bolesnik, koji je imao najteži oblik infekcije, od čijih posledica je i preminuo. Stručnjaci kažu da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za zabrinutost.
U Subotici nema obolelih od virusa Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila ne može da se prenese direktnim kontaktom sa osobe na osobu, izaziva ga ubod tigrastog ili običnog komarca koji je najvećem broju slučajeva prethodno ujeo zaraženu pticu ili neku toplokrvnu životinju. Groznica Zapadnog Nila je prvi put zabeležena  1933. godine u Ugandi.   

Uglavnom se radi o blagoj bolest kod koje u 80 do 90 odsto slučajeva oboleli nemaju nikakve simptome. Ako se i jave, oni su slični gripu i manifestuju se povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom, gušoboljom i u nekim slučajevima blagim prolaznim osipom, poremećajem disanja i rada bubrega. Za ovaj virus vakcina ne postoji  i prevencija se svodi na opšte ili nespecifične mere zaštite od ujeda komaraca.

Teži oblik ove bolesti je neuroinvazivan i  javlja se kod  jednog od 150 do 200 zaraženih. Izaziva virusnu upalu mozga ili moždane ovojnice i tada ishod bolesti u nekim slučajevima može biti i fatalan. Inkubacija za groznicu zapadnog nila traje od 3 do 14 dana i ukoliko se nakon ujeda komarca javi teško opšte stanje organizma ili nespecifična siptomatologija,  preporuka je da se obavezno javite lekaru.

Najugroženiji su ljudi stariji od 50 godina života ili u oni u poznoj životnoj dobi, hronični bolesnici i osobe oslabljenog imuniteta. Savet je da se izbegava boravak na otvorenom u blizini vodenih površina,  naročito u svitanje ili sumrak, kada su komarci najaktivniji. Preporučuje se i  korišćenje preparata koji odbijaju komarce.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 1627
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.