Komentara: 8
Pregleda: 3563

U Subotici obeležen Nacionalni dan Rusina

18.01.2023. u 14:18h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Društva Rusina u Subotici, juče je obeležen Nacionalni dan ove zajednice koju čini oko 150 naših sugrađana.
U Subotici obeležen Nacionalni dan Rusina

Društvo Rusina u našem gradu osnovano je 2001. godine sa ciljem očuvanja rusinskog jezika, književnosti, kulture, običaja i tradicije ovog naroda. Godinama je ovo udruženje funkcionisalo bez prostorija, a dramske, pevačke i recitatorske sekcije održavale su se u kućama onih koji drže do očuvanja kulturnog identiteta svog naroda. Pre dve godine, Društvo Rusina dobilo je od Grada adekvan prostor u kom je juče upriličena svečanost povodom Nacionalnog dana ove zajednice.

Teško je okupiti ljude u velikom gradu, ali mi smo u tome uspeli i svoj Nacionalni dan obeležavamo u prisustvu Rusina svih generacija koji žive i rade u Subotici. Imamo velike planove za ovu godinu, pre svega nam je cilj da obnovimo rad izvorne pevačke grupe, radićemo i na očuvanju rusinskog jezika - istakao je Kristijan Sopka, potpredsednik Društva Rusina u Subotici.

U Subotici obeležen Nacionalni dan RusinaRusini su se u većem broju u naš grad doselili tokom prošlog veka i to iz Ruskog Krstura, Kucure, Novog Sada i Đurđeva. Danas ih u Subotici ima oko 150.

Od samog naseljavanja na područje Subotice Rusini su imali izraženu želju i potrebu da se organizuju i kroz kulturno-umetničke i književne sekcije očuvaju svoje običaje, tradiciju i jezik. Društvo je formirano 2001. godine i od tada svake godine organizujemo tradicionalnu manifestaciju posvećenu dr Mafteju Vinaju istaknutom pripadniku naše zajednice koji je dugo godina živeo i stvarao u Subotici. Takođe, obeležavamo naš Nacionalni praznik, kao i hrišćanski praznik Kirbaj - objašnjava Ana Marija Lendjer iz Društva Rusina u Subotici.

Iz Društva Rusina navode da im prostor koji su dobili od Grada omogućava da nastave svoju misiju - očuvanje nacionalnog identiteta, jezika i kulture.

- Asimilacija, iseljavanje mladih u inostranstvo, i nedostatak prostora gde bi se Rusini iz Subotice i okolnih mesta okupljali doveli su do otuđivanja oko 150 pripadnika ove zajednice. Od Grada smo pre dve godine dobili prostorije, a zbog otvaranja novih radnih mesta u Subotici veliki broj Rusina je doselilo u naš grad iz tradicionalnih rusinskih sredna i te ljude sada treba okupiti i uključiti u rad Društva - navodi Lendjer - Osnovni oslonac razvoja svake zajednice pa i rusinske su porodica, obrazovanje i religija. U porodici dete stiče osnovna znanja, a sledeći korak je obrazovanje odnosno povratak fakultativnog izučavanja rusinskog jezika u subotičke osnovne škole. Tako bi se stvorila baza mladih pripadnika rusinske nacionalnosti koji bi se uključili u aktivnosti društva i doprineli njegovom daljem razvoju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3563
Povezane teme

nacionalne manjine

rusini

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.