Komentara: 28
Pregleda: 12744

U Subotici oko 500 abortusa godišnje

27.08.2012. u 17:23h
Godišnje se u Opštoj bolnici Subotica obavi između 400 i 500 abortusa. Stručnjaci procenjuju da se godišnje u Srbiji obavi između 40.000 i 80.000 prekida trudnoće, od kojih četiri do pet odsto kod adolescentkinja. Dok je nekada abortus bio mera ograničavanja broja članova porodice, kod nas je abortus više stvar kontracepcije.
U Subotici oko 500 abortusa godišnje

Pravo na abortus regulisano je zakonom. Žena do 10. nedelje trudnoće po svojoj sopstvenoj odluci ima pravo na ovaj čin, a ako ima manje od 16 godina mora imati i prisustvo i saglasnost roditelja. Nakon zahvata, koji povećava šansu da više neće imati decu, žena već istog dana može biti uz pratnju puštena kući.

Danas je u mnogim zemljama namerni pobačaj zakonom dozvoljen, dok u drugim zakonodavstvo dozvoljava namerni prekid trudnoće samo pod određenim uslovima: ako je ugrožen život majke, ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta, ako se želi sprečiti rođenje detata sa medicinskim problemima ili ako majka misli da ne može da podigne dete.

Stručnjaci procenjuju da se godišnje u Srbiji obavi između 40.000 i 80.000 prekida trudnoće, od kojih četiri do pet odsto kod adolescentkinja. U Opštoj bolnici Subotica godišnje se obavi između 400 i 500 abortusa. Prošle godine obavljeno je 506 ovakvih zahvata, a ove godine biće ih manje, s obzirom da ih je u dosadašnjem toku godine obavljeno 288.

Društvena prihvatljivost pobačaja kao sredstva kontrole porasta broja stanovnika varira od perioda i od područja tokom cele istorije. Pobačaj je očito bio metod ograničavanja broja članova porodice u grčko-rimskom svetu, a kod nas je više stvar kontracepcije.

Pored abortusa, u Opštoj bolnici Subotica godišnje se obavi i oko 80 intervencija u kojima se prekida trudnoća zato što je utvrđeno genetsko oštećenje, zatim kod odumrlih trudnoća i u trudnoćama u kojima je oštećen plod.

Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 12744

Povezana vest

Povezane teme

abortus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.