Komentara: 0
Pregleda: 577

U Subotici svake godine bude prijavljen bar jedan slučaj trgovine ljudima

30.07.2024. u 13:19h
Izvor: Subotica.com
U Subotici se svake godine prijavi bar jedan slučaj trgovine ljudima, mada ti slučajevi nisu uvek potvrđeni. Prošle godine zabeležen je slučaj seksualne eksploatacije tri ženske osobe, od kojih je jedna maloletna, a počinioci se nalaze na odsluženju zatvorske kazne. Ovo godine prijavljen je jedan slučaj koji se nalazi u postupku.
U Subotici svake godine bude prijavljen bar jedan slučaj trgovine ljudima

Ono što je najvažnije u borbi protiv trgovine ljudima jeste preventiva, edukacija svi generacija, ali na prvom mestu najmlađih, kako bi umeli da prepoznaju opasnu situaciju u kojoj su se našli, ali i kako da se zaštite.

 - Naše najmlađe upoznajemo sa fiktivnim likovima Mišom i Mašom, koji im na zanimljiv način predstavljaju šta je to trgovina ljudima, i kako da se zaštite. Na našim ilustracijama imamo različite prikaze kako bi oni trebalo da postupe - da ne uzimaju slatkiše od nepoznatih, da ne otvaraju vrata ako nema nikog starijeg kod kuće, da ne ulaze u auto ako im se neko predstavi kao kolega ili prijatelj njihovih roditelja - kaže Sanela Saliković, jedan od 16 vršnjačkih edukatora iz Programa za borbu protiv trgovine ljudima Crvenog krsta Subotice.

U Subotici svake godine bude prijavljen bar jedan slučaj trgovine ljudima

Podizanje svesti kod svih generacija je najvažnija u ovoj borbi, budući da, kada je trgovina ljudima u pitanju, ona pogađa sve uzraste i oba pola. 

Prema nekim statistikama, najčešće žrtve trgovine ljudima su osobe ženskog pola, ali ima i osoba muškog pola. Subotica je jedan od glavnih tranzicionih centara gde se prelazi granica. Jako je važno da ovu temu približimo pre svega deci, i to kroz ono što je njima najbliže - igrolike aktivnosti, bojanke, puzle - objašnjava Luka Stojiljković Salatić, trener Crvenog krsta u Programu za borbu protiv trgovine ljudima.

U Subotici svake godine bude prijavljen bar jedan slučaj trgovine ljudimaVolonteri, edukatori i treneri Crvenog krsta Subotice u okviru Programa borbe protiv trgovine ljudima organizuju radionice u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima. Kroz ove radionice je od početka godine prošlo više od hiljadu učesnika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 časova i 3 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 577
Povezane teme

krijumčarenje ljudi

krijumcarenje ljudima

trgovina ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.