Komentara: 5
Pregleda: 2079

U Subotici za tri godine nije asfaltirana nijedna ulica

26.12.2010. u 15:01h
Izvor: Politika Online
<p>Imre Kern, pomoćnik direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, tvrdi da su lo&scaron;a projektna dokumentacija i nespremnost izvođača da dokumentuju izvedene radove najveći problemi u radu</p>
U Subotici za tri godine nije asfaltirana nijedna ulica

Za tri godine rada Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine odobrio je 1.468 projekata za finansiranje, u iznosu od 68,77 milijardi dinara. Do sada je u toku ili je završena realizacija 964 projekta u iznosu od 52,1 milijarda dinara, od čega je izvođačima isplaćeno 36 milijardi dinara. Subotici su do sada odobrena 102 projekta u vrednosti 4,15 milijardi dinara, od čega se trenutno radi na 56 projekata za koje je isplaćeno 1,7 milijardi dinara. Ove podatke izneo je Imre Kern, pomoćnik direktora Fonda, koji tvrdi da javnost nije dovoljno upoznata sa radom ove pokrajinske budžetske institucije koja svoj osnov ima u ustavnoj odredbi po kojoj sedam odsto republičkog budžeta pripada Pokrajini Vojvodini, a od tog novca tri sedmine usmeravaju se u kapitalna ulaganja.

Prema Kernovim rečima, finansijska injekcija iz Fonda stigla je do svih krajeva Vojvodine, vodeći računa pre svega o nerazvijenim sredinama. Inače, projekte isključivo kandiduju lokalne sredine ili institucije AP Vojvodine, a do njihovog odobravanja deli ih dugačak put tokom kojeg stručne komisije procenjuju kvalitet projekata. Slično je i prilikom izbora izvođača na javnom tenderu, i Imre Kern tvrdi da je jedan od najvećih problema nepripremljenost projekata i nespremnost dokumentacije, kao i činjenica da izvođači nisu naviknuti na detaljnu kontrolu Fonda koji plaća samo izvršene i ugovorom dogovorene radove.

Iz ugla Fonda, onako kako podatke iznosi Imre Kern, ova finansijska potpora vojvođanskoj infrastrukturi dobro funkcioniše, međutim, iako je u Vojvodini izgrađeno fondovskim novcem 1.500 kilometara puta, u Subotici u poslednje tri godine nije asfaltirana nijedna ulica. Fond je uspeo da rekonstruiše nekoliko domova mesnih zajednica, zgradu pozorišta „Kostolanji Dežo" i izgradi dve fiskulturne sale, ali je podbacio kod kapitalnih gradskih objekata kao što su izgradnja Narodnog pozorišta, adaptacija Dečjeg pozorišta koja kasni dve godine, završetak radova na kompleksu zatvorenih bazena u Dudovoj šumi koji se neuspešno gradi već gotovo deceniju i po.

- Jedan od ponuđača se žalio na izbor izvođača za asfaltiranje gradskih ulica i mi ne možemo da raspišemo novi tender dok Komisija za zaštitu prava ponuđača u Beogradu ne donese odluku. U Dečjem pozorištu problem je bio nepostojanje projekta protivpožarne zaštite, ali i nedostatak finansijskih kapaciteta izvođača da radove nastavi jer ih mi plaćamo tek po realizaciji - kaže Kern.

Miruje gradilište i na kompleksu bazena u Dudovoj šumi, jer firma „Dijagonala" koja je odabrana na tenderu nije uspela da započne radove. To, ipak, ne objašnjava i kako onda ovakvi izvođači prolaze, kako je Kern rekao, strogu proceduru Fonda. Ipak, završetak Dečjeg pozorišta i kompleksa bazena biće finansiran iz 600 miliona dinara koliko je Subotica dobila po osnovu Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

Za one izvođače koji ne mogu da finansiraju radove koje su dobili na tenderu Fond je napravio ugovor sa AIK bankom iz Niša za podizanje kredita od 1,9 milijardi dinara, gde se Fond pojavljuje kao garant kredita.

-----------------------------------------

Finansiranje Narodnog pozorišta neizvesno

Nakon što prebaci oko 50 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za narednu fazu radova, Fond za kapitalna ulaganja je završio ugovorene obaveze prema Narodnom pozorištu u Subotici i nema ugovornih osnova za njegovo dalje finansiranje, kaže Imre Kern. Kako će se nastavak poslova na Narodnom pozorištu finansirati kaže da nije u njegovoj nadležnosti.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2079
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.