Komentara: 1
Pregleda: 1986

U subotu 56. takmičenje risara u Đurđinu

04.07.2023. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu u subotu će, po 56. put, biti održano takmičenje risara. Pored takmičenja u ručnom košenju žita, ovu manifestaciju obeležiće i brojni propratni sadržaji poput izložbe starih poljoprivrednih mašina i takmičenja u kuvanju tarane.
U subotu 56. takmičenje risara u Đurđinu

Program počinje u ranim jutarnjim časovima, a nakon izlaska risara na njivu i smotre uslediće pletenje užadi, a potom i doček gostiju.

- Kao i ranijih godina, gosti će stizati na karucama, a kada ih dočekamo uslediće tradicionalni risarski doručak koji se služi na balama slame. Pripremljeno je dosta slanine, hleba, kiselog mleka i luka. Nakon doručka, vredni risari i risaruše počeće sa košenjem žita, a nešto kasnije uslediće proglašenje pobednika - najavljuje Ljiljana Dulić, potpredsednica Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" - U okviru ove manifestacije biće organizovano i takmičenje u kuvanju tarane u kotliću i prikaz rada na starim mašinama i rada na vršalici. Ni ove godine nismo izostavili najmlađe sugrađane, pa će deca iz Đurđina i okoline prikazati dečiju igru "kasalisica" koju su nekada mališani igrali na njivi.

U subotu 56. takmičenje risara u ĐurđinuOve godine u ručnom košenju žita snage će odmeriti ukupno 26 risarskih parova, a njihove veštine i umeća će ocenjivati desetočlani žiri.

Takmičiće se 11 parova iz Subotice i okoline, kao i 15 parova iz zemalja u regionu. Žiri će, kao i svake godine, prilikom ocenjivanja uzimati u obzir visinu i ujednačenost otkosa, izgled krstina i snopova, kao i neki opšti utisak o izgledu parcele - priča Pavle Kujundžić iz Udurženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

U subotu 56. takmičenje risara u ĐurđinuTakmičenje risara obeležava se u okviru proslave Dužijance koja će ove godine, osim u Subotici, po prvi put biti održana i u Mostaru.

Nakon Zagreba, Baje i Novog Sada, odlučili smo da organizujemo Dužijancu i u našem starom kraju, odsnosno prapostojbini u cilju podsticanja kulturnog zajedništva i jedinstvenih nastupa. U Mostaru će se okupiti bunjevački Hrvati iz Mađarske, Hrvatske, kao i mi sa severa Bačke - najavljuje Marinko Piuković, direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

Domaćini 56. takmičenja risara su bračni par Jakov i Mirjana Ivanković Radak.

 

PROGRAM 56. TAKMIČENJA RISARA 8. JULA

  • 06:00 h - okupljanje risara
  • 06:30h - izlazak risara na njivu
  • 06:45h - smotra risara
  • 07:00h - pletenje užadi
  • 07:25h - doček gostiju na njivi
  • 08:00h - risarski doručak na njivi
  • 09:00h - početak takmičenja u ručnom košenju žita
  • 10:00h - 12:00h - prikaz rada na starim mašinama i rad na vršalici
  • 11:00h - proglašenje pobednika u kuvanju tarane
  • 11:30h - dečje igre "kasalisica", folklorni nastup
  • 12:00 h - proglašenje pobenika u takmičenju risara, dodela nagrada i zahvalnica
  • 12:30h - ručak za goste i risare
Izvor: Subotica.com
Najava "Takmičenja risara" Najava "Takmičenja risara" Najava "Takmičenja risara" Najava "Takmičenja risara" Najava "Takmičenja risara" Najava "Takmičenja risara" Najava "Takmičenja risara" Najava "Takmičenja risara"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 1986
Povezane teme

takmičenje risara

đurđin

udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.