Komentara: 1
Pregleda: 1996

U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi "Pokloni život"

10.03.2022. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Pokloni život" biće održana u subotu, od 9 do 12h, u hotelu "Galerija". Akciju organizuje Crveni krst u saradnji sa Odeljenjem transfuziologije Opšte bolnice i drugim partnerima.
U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi "Pokloni život"

Krv mogu da daju sve zdrave osobe, između 18 i 65 godina, koje imaju više od 50 kilograma. Za davanje krvi, osobe treba da budu odmorne, da nemaju neke teže fizičke aktivnosti dan pre, kao ni na dan davanja krvi. Pred samo davanje krvi potrebno je piti dosta tečnosti i pojesti lagani obrok, objašnjavaju iz gradske organizacije Crvenog krsta. 

Svi oni koji se ne osećaju dobro, boluju od akutnih i hroničnih bolesti, pili su alkoholna pića u prethodna 24h, uzimali lekove protiv bolova do 5 dana, antibiotike do 7 dana, imali operaciju, pirsing, tetovažu u prethodnih 6 meseci treba da odlože davanje krvi za neki naredni put - kaže Nevena Lukić, stručna saradnica Crvenog krsta.

U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi "Pokloni život"

Svi oni koji su preležali kovid, a bili su bez simptoma, nakon isteka karantina mogu da daju krv ukoliko se osećaju dobro, dok svi oni koji su imali blaže simptome treba da sačekaju mesec dana. Osobe koje su imale težu kliničku sliku treba da odlože davanje krvi od 3 do 6 meseci.

- Što se tiče vakcina, krv odmah mogu dati građani nakon primanja "Fajzera" i "Sinofarma", dok oni koji su primili "Sputnjik V" ili "AstraZeneku" treba da sačekaju dve nedelje od primanja vakcine - kažu iz Crvenog krsta - Davanje krvi je najhumaniji čin koji je dobrovoljan, besplatan i anoniman. U pitanju je dvostruko koristan čin koji ne stvara naviku, nije opasan po davaoca niti bolan, a data krv se nadoknađuje veoma brzo.

U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi "Pokloni život"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1996
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

crveni krst subotica

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.