Komentara: 2
Pregleda: 1929

U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi "Probudi srce"

15.09.2022. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
Akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Probudi srce", koju organizuje Crveni krst u saradnji sa Službom za transfuziologiju Opšte bolnice, biće održana u subotu u atrijumu Biznis centra "Galerija". Svi humani građani dragocenu tečnost mogu donirati u periodu od 9 do 12h. Tokom trajanja akcije, zainteresovani će imati priliku da se upišu u Registar matičnih ćelija hematopoeze.
U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi "Probudi srce"

Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. Iz Crvenog krsta podsećaju dobrovoljne davaoce da se dan pred akciju, kao i na sam dan doniranja krvi uzdrže od težih fizičkih aktivnosti.

- Na akciju dobrovoljni davaoci treba da dođu odmorni i da uzmu jedan lagani obrok. Osobe koje su preležale kovid-19 sa lakšom kliničkom slikom krv mogu dati već mesec dana od infekcije, a osobe sa težom kliničkom slikom treba da pričekaju 3 meseca ili do potpunog oporavka. Lekove protiv bolova  ne treba uzimati 7 dana pred davanje krvi. Takođe, minimum 6 sati pred akciju dobrovoljni davaoci treba da se uzdržavaju od konzumacije alkohola - objašnjava Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta Subotica.

U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi "Probudi srce"Tokom trajanja akcije "Probudi srce" svi zainteresovani građani imaće priliku da se registruju u Nacionalnu bazu matičnih ćelija hematopoeze.

- Jedan od načina za izlečenje malignih bolesti krvi su upravo matične ćelije. Registracija je veoma jednostavna. Popunjava se upitnik i uzima se 1 mala epruveta krvi, a nakon toga osoba koja se registrovala dobija karticu na kućnu adresu.  Na ovaj način direktno može da se spasi ljudski život, pored davanja krvi. Zato apelujem na sve sugrađane koji imaju od 18 do 45 godina da dođu i da se registruju - zaključuje Lukić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1929
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.