Komentara: 4
Pregleda: 1922
Foto

U subotu „Takmičenje risara“ u Đurđinu

06.07.2022. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
„Takmičenje risara“, deo 112. „Dužijance“, održaće se u subotu, 9.jula, u Đurđinu na njivi pored katoličke crkve. Ovogodišnje nadmetanje u risu, kosidbi na tradicionalni način, okupiće 22 risarska para iz Srbije i okolnih zemalja.
U subotu „Takmičenje risara“ u Đurđinu

„Dužijanca“ je narodni običaj zahvale Bogu za završetak žetve i pohvala čoveku i njegovom radu.

- Bunjevački Hrvati ovaj običaj neguju vekovima, najpre je bio u salašarskim porodicama a od 1911. godine to čine i organizovano. Sadržajni oblik se vremenom menjao a sadašnji oblik „Dužijanca“ je dobila 1993. godine kada su crkvena i gradska postale jedinstvena manifestacija – podseća monsinjor Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. – Program 112. „Dužijance“ počeo je na praznik Svetog Marka blagoslovom mladoga žita, a ima 38 tačaka različitog duhovonog, kulturnog i etnografskog sadržaja. Smisao „Takmičenja risara“ je da sačuva uspomenu na naše pretke, koj su ris obavljali ručno. Bio je to vrlo naporan posao i njegov završetak značio je da će biti hleda narednih godinu dana. Prvo takmičenje održano je 1968.godine, a u ovom obliku u našoj organizaciji održava se više od 30 godina.

U subotu „Takmičenje risara“ u Đurđinu

Domaćini risarima i risarušama, kao i mnogobrojnim gostima, biće Antun i Jasna Kujundžić.

- Okupljanje risara je u šest sati ujutru, pola sata kasnije izlaze na njivu i počinju da pletu užad. Doček gostiju u karucama je u 7.25, a u osam časova je risarski ručak na njivi, jedan od najatraktivnijih delova manifestacije, na balama slame služiće se domaća slanina, kiselna, domaći hleb i crni luk. Takmičenje risara je u 9 časova, a sat kasnije prikaz rada na starim mašinama i vršilici, koja je obnovljena i u funkciji je – najavlje Marinko Piuković, direktor Udruženja.

U subotu „Takmičenje risara“ u Đurđinu

Risarski parovi, u neizostavnoj narodnoj nošnji,  takmičiće se u brzini, a ocenjivaće se i visina strnjike i njena ujednačenosti, izgled snopova i krstine.

-R isari će nam doći iz Subotice, Sente, Novog Orahova, Mužlje, Deronja, kao i iz Bosne i Hrecegovine, Hrvatske i Mađarske. Pored takmičenja risara biće i takmičenje u kuvanju tarane, za sada imamo osam prijavljenih takmičarskih ekipa – dodaje Pavle Kujundžić, član organizacionog odbora.

U subotu „Takmičenje risara“ u ĐurđinuInače, „Dužijanca“ će od 22. do 24. jula biti predstavljena u Novom Sadu, kao deo programa Evropske prestonice kulture. Uz brojne programe, u nedelju, 24. jula, biće održan defile centrom grada i gradonačelniku Novog Sada biće predat hleb od novog žita.

Izvor: Subotica.com
Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 1922
Povezane teme

dužijanca

takmičenje risara

marinko piuković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.