Komentara: 30
Pregleda: 3409

U Tavankutu česme mnogima služe samo za ukras

02.08.2024. u 10:05h > 10:07
Izvor: Subotica.com
Starinska česma na ulazu u tavankutski park godinama je ukras naselja,a ovih dana samo za ukras služe i česme u mnogim domaćinstvima u ovom selu. Selo nema vodovod, pa se meštani snabdevaju iz bunara, koji su, usled vrućine i suše, presušili.
U Tavankutu česme mnogima služe samo za ukras

Zbog toga su slavine u mnogim domovima suve,a narod se snalazi kako zna i ume.

 - Problem traje godinama,a čini se da je svakog leta sve gore. Svi imamo bunare,prvi slojevi su presušili, pa se kopaju dublje,ali sad ni tamo nema vode - priča nam Matilda Šetet - Svake godine moramo da kupujemo pumpe, sve sami finansiramo a opet vode nemamo. Vodu za piće kupujemo, al problem je kupanje,pranje veša,o stoci da i ne govorimo. Komšije koje imaju nam daju i pomognu,ali to nije rešenje. To je sve od preteranog zalivanja i navodnjavanja njiva sa lubenicama, paprikom... Nemamo ništa protiv njih,ali molimo nadležne da i nas pogledaju.

U Tavankutu česme mnogima služe samo za ukras

U istoj situaciji je i njen komšija Grgo Orčić,koji je,kako kaže morao voćke da povadi jer nema čime da ih zaliva.

 - Moj bunar je sedam metara dubok i ni tu više vode nema.Povadio sam voćke,od vinograda ništa nema,stoku isto nemam čime da pojim pa izračunajte koliko gubim samo od poljoprivredne proizvodnje. Godinama molimo da nam se pomogne,ali naše vapaje niko ne čuje - razočarano će Grgo, pokazujući vodu koju je kupio za supu - Moglo bi se naći rešenje, imamo vodotoranj u nekadašnjem "Medoproduktu", "Jukom" je nekada imao svoj sistem, to sigurno može da se iskoristi.

U Tavankutu česme mnogima služe samo za ukras

Problem muči meštane Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova.

- Više od mesec dana nisam uključio mašinu za veš. Imali smo česmu u parku al je i ona pokvarena,pa se snalazimo kako znamo i umemo - dodaje Tomislav Mačković - Tavankut vode ima,ali je problem u preteranom navodnjavanju povrtarskih kultura, koje su na peščanom terenu i iziskuju mnogo vode. Pre dve godine smo pisali peticiju i rečeno nam je da treba da se uradi magistralni vod. Šta je do sada urađeno ne znamo.

U Tavankutu česme mnogima služe samo za ukrasU Tavankutu česme mnogima služe samo za ukras

Kako saznajemo, projektno tehnička dokumentacija za izgradnju vodovodne mreže za Tavankut i okolinu je gotova i do kraja godine ceo projekat treba da bude finiširan. Potom predstoji apliciranje za sredstva za faznu izgradnju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 18 časova i 7 minuta
Komentara: 30
Pregleda: 3409
Povezane teme

Voda u Subotici

tavankut

bunar

voda u tavankutu

tomislav mačković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.