Komentara: 0
Pregleda: 1789

U toku jesenje doterivanje grada - sadnja cveća i orezivanje drveća

29.10.2020. u 10:43h
Izvor: TV Subotica
U toku je veliko jesenje uređivanje grada. Ekipe JKP „Čistoće i zelenila“ svakodnevno su na ulicama, a trenutno je aktuelna sadnja ukrasnog cveća, kao i orezivanje stabala.
U toku jesenje doterivanje grada - sadnja cveća i orezivanje drveća

Održavanje drvoreda u centru grada je u redovnom zimskom programu, a radnici „Zelenila“ trenutno orezuju oko stotinu stabala gelegunje u Frankopanskoj ulici, nakon čega će se preseliti u Zagrebačku ulicu i na Trg slobode. Po rečima nadležnih, ovo je veoma važno zbog toga što se ova vrsta grana i može da ugrozi objekte i prolaznike.

- Kao što se može videti, u većini slučajeva imamo gelegunje, a gelegunje su kao drvo takva vrsta koja se nepravilno grana i samim time je potrebno da se svake tri do četiri godine orezuje kako bi se uklonile grane koje teže ka saobraćaju i fasadama - kaže Maja Banjeglav, rukovodilac Radne jedinice "Održavanje i izgradnja javnih zelenih površina".

U toku jesenje doterivanje grada - sadnja cveća i orezivanje drvećaUz orezivanje, u toku je i sadnja ukrasnog cveća, a kako objašnjavaju iz „Čistoće i zelenila“, veći deo posla je završen, i nakon Prozivke, ostaje sam centar grada. Kako bi Subotica ostala što duže „u bojama“, kao i svake godine, odabrano je cveće koje dobro podnosi niske temperature.

- Trenutno sadimo viole, u narodu poznate još i kao „dan i noć“. Viola je dvogodišnja vrsta koja se sadi baš u jesenjem periodu, kako bi tokom zime dala svoj kolorit. Biljke su već naručene u cvetu i kao takve ih sadimo na javnim površinama. Ono što nas očekuje u narednom periodu, jer očekujemo još jednu turu cveća, jeste Trg slobode. To je veća cvetna aleja, biće više boja i veličina cvetova, tako da je to jedna lepša akcija koju ostavljamo za kraj sadnje cveća - poručuje Banjeglav.

U toku jesenje doterivanje grada - sadnja cveća i orezivanje drvećaNakon što se poslovi na sadnji cveća privedu kraju, sledi sadnja stablašica i šiblja, najavljaju nadležni.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1789
Povezane teme

cveće

jkp čistoća i zelenilo

uređenje javnih površina

orezivanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.