Komentara: 16
Pregleda: 4690

U Žedniku kajsija dobro rodila, na Kelebiji prinosa gotovo da nema

12.07.2022. u 15:31h
Izvor: Subotica.com
Sezona kajsija uveliko je u toku, a situacija u subotičkim voćnjacima je šarolika. Dok su prinosi u Starom Žedniku rekordni, voćari na Kelebiji nisu uspeli da naberu ni punu gajbicu ove koštunjave voćke.
U Žedniku kajsija dobro rodila, na Kelebiji prinosa gotovo da nema

U voćnjaku Ivana Andlara iz Starog Žednika rod je natprosečan, a kvalitet ploda odličan. Kako kaže, grane su se savile od plodova, a berba je uveliko u toku.

Sa ovim se bavimo već 8 godina i ne pamtim da je rod bio ovako dobar, plodovi su odličnog kvaliteta, veliki i sočni. Uzgojem kajsija se bavimo ozbiljno, tako da smo ispoštovali sve procedure, a imamo obezbeđen i sistem za navodnjavanje. Ove godine je nedostajalo kiše, kapaljke oko jednog drveta nisu funkcionisale i plodovi na tom drvetu su ostali sitni i nisu toliko sočni, dok je prinos i kvalitet roda na ostalim stablima fantastičan. Ide i prodaja, kupuju ljudi i za pekmez i za rakiju - objašnjava ovaj voćar iz Starog Žednika.

U Žedniku kajsija dobro rodila, na Kelebiji prinosa gotovo da nemaOdličan kvalitet roda zabeležen je i u voćnjaku Ilone Šobloher na Paliću, ali prinoso je znatno skromniji čemu je doprineo mraz.

- Očekivala sam oko 5 tona, a bilo je tonu i po, ostalo je smrzlo. Iako prinos nije onakakv kakav je trebalo da bude, kvalitet kajsija je fenomenalan. Nešto sam brala ručno za pekmez, a ostalo sam prodala za rakiju. Komšija pored mene, dakle samo ograda nas deli, je imao veoma dobar prinos, ali su kajsije sitne - navodi Ilona.

U Žedniku kajsija dobro rodila, na Kelebiji prinosa gotovo da nema

Za razliku od voćnjaka u Žedniku i na Paliću, u voćnjacima na Kelebiji kajsije gotovo da nema, čemu su doprineli prolećni mrazevi.

Kajsije uzgajam na oko pola hektara i evo već četiri sezone zaredom prinosa uopšte nema. Ove godine jedva sam uspeo da naberem jednu gajbicu. Imali smo jedan hladni talas na proleće, kada su se temperature spuštale i do minus 6, i to je uticalo na kajsije i dobar deo višanja. Očigledno ova lokacija nije pogodna za uzgoj ove voćke, tako da ću najverovatnije raskrčiti kajsije - poručuje Tihomir Zoraje, voćar sa Kelebije.

U Žedniku kajsija dobro rodila, na Kelebiji prinosa gotovo da nema

Iako je situacija u subotičkim voćnjacima šarolika, kajsije ove godine ima dovoljno na gradskim pijacama, a kilogram ove voćke za rakiju prodaje se za oko 70 dinara, dok kilogram kajsija za pekmez košta od 100 do 130 dinara. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 16
Pregleda: 4690
Povezane teme

voćarstvo

voćari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.