Komentara: 16
Pregleda: 5349
Video

Učenici školsku godinu kreću iz klupa, predstavljen plan rada i modeli nastave

24.08.2021. u 19:46h > 20:11
Izvor: Subotica.com
Na današnjem zasedanju Kriznog štaba bile su brojne teme, od početka školske godine, vakcinacije, do pojačane kontrole već postojećih mera koje su sve vreme na snazi – maske u zatvorenom, distanca, dezinfekcija. Fokus je ipak bio na školi.
Učenici školsku godinu kreću iz klupa, predstavljen plan rada i modeli nastave

Ministar prosvete Branko Ružić, nakon sednice Kriznog štaba, predstavio je detaljan plan rada škola od 1. septembra.

- Obrazovanje dece je svakako jedan od prioriteta u našem radu i tome pristupamo na jedan odgovoran, promišljen i sinergijski način - istakao je ministar Ružić. - Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela i primenjivaće se u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije u školama. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi.

Broj pregleda u Kovid ambulanti u Harambašićevoj ulici značajno raste, upozoravaju iz subotičkog Doma zdravlja. Za proteklih nedelju dana bilo je 366 pacijenata, među kojima je više onih koji dolaze na prvi, a ne na kontrolni pregled. Beleži se sve veći broj pozitivnih osoba na korona virus.

U Subotici je u protekla 24 časa registrovano 17 slučajeva zaraze korona virusom, skoro duplo više nego dan ranije - podaci su Zavoda za javno zdravlje Subotica. U Srbiji je u protekla 24 časa na korona virus testirano 15.656 osoba, od kojih je pozitivno 2.216, a najviše je zaraženih u Beogradu.

Prvi model pripadaće potpuno sigurnom okruženju gde obrazovno-vaspitni rad može da se odvija neposredno u školi za sve učenike u odeljenju istovremeno. Deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju ili odgovaraju, vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na razdaljinu od 1,5 metara.

Drugi model je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice lokalne samouprave i za te škole je pripremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava.

Od prvog do četvrtog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Kada je reč o VRTIĆIMA, vaspitači i deca zasad nisu u obavezi da nose maske, sve dok ne dođe do situacije u kojoj se dete ili vaspitač zaraze. Tada se uvode mere zaštite.

Epidemiolog dr Predrag Kon je roditeljima i deci poželeo srećan početak školske godine i još jednom podsetio da je glavno oružje borbe sa epidemijom vakcina.

- Što više oko dece ima vakcinisanih, manja je šansa da se zaraza donese u školu. Mi moramo da naglasimo da konkretna nauka, a ne pojedinci, stoje iza apela za vakcinacijom. Ja iz dubine duše i srži moga bića želim dobro i deci i Srbiji, i tako funkcionišem i radim - poručio je Kon.

Snimak obraćanja javnosti pogledajte u nastavku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 5349
Povezane teme

krizni štab

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.