Komentara: 1
Pregleda: 3073
Foto

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama

05.06.2024. u 08:00h > 04.06.2024. u 11:34h
Izvor: Subotica.com
Na 12. Olimpijskim sportskim igrama učenika Srbije koje su održane u Novom Sadu prošle nedelje Subotičani su osvojili rekoran broj medalja. Učenici – sportisti subotičkih osnovnih i srednjih škola okitili su se sa 41 odličjem, od toga 10 zlatnih, 16 srebrnih i 15 bronzanih, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.
Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama

Na školskoj olimpijadi učestvovalo je oko 6000 učenika iz cele Srbije, a naš grad i škole predstavljalo je oko 200 sportista. Iz Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture Grada Subotice ističu da je ostvaren apsolutni rekord do sada kada da su u pitanju ostvareni rezultati i osvojene medalje.

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama- Izuzetno sam ponosan na sve naše učenike koji su dali sve od sebe i potrudili su se da stvarno Suboticu predstave kao evropski grad sporta za 2024. godinu i mislim da smo to i uspeli – rekao je Radoslav Svirčev, generalni sekretar Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture Subotice - Broj osvojenih medalja je apsolutni rekord. Zbog kovida, 11. Olimpijske igre nisu održane 2020. godine, ali četiri godine ranije u Vranju Subotica je imala 12 odličja. Kada se to uporedi smatram da smo ostvarili izuzetan pomak. To ne bi mogli bez pomoći klubova. Da neki od naših sportista nisu bili sa reprezentacijama na takmičenjima siguran sam da bi broj osvojenih medalja bi još već.

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama

Ukupno sedam škola osvojilo je medalje u ekipnim sportovima, dok su ostale doneli takmičari u pojedinačnim sportovima, a jedan od njih je i gimnastičar Filip Kulić, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ koji se okitio zlatom.

- Bilo je takmičara koji se i inače bave gimanstikom kao i ja. Konkurencija nije bila ni malo lako, a ja svoj uspeh vidim kao veoma lep - rekao je Kulić.

Džudista Aleksandar Štajnfeld, koji pohađa Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ doneo je zlatnu medalju u Suboticu.

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama

- Nije bilo teško, jer sam jedan od nastarijih takmičara bio. Druga borba je bila najteža, a sve ostalo sam lako pobedio i uzeo zlato – kaže Aleksandar.

Atletičarka Dajana Bašić Palković iz Osnovne škole „Sveti Sava“ trčala je trku na 600 metara, a osvojila je srebro.

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama

- Trka je bila teška, konkurencija jaka gde su bili takmičari sa kojima se takmičim i na Državnim prvenstvima, ali sam uspela da se izborim za to druga mesto. Mogla sam biti prva ali eto, nije bio taj dan – rekla je Dajana.

Izuzetno smo srećni i ponosni na ostvareno jednoglasni su profesori, nastavnici:

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama- Drago nam je što je naša škola uvek deo većine takmičenja i u vrhu smo subotičkog sporta. Ove godine smo imali 14 učenika na igrama, a devet je donelo medalje u svoju školu i grad i ponosni smo zbog toga. Nadam se da će godine pokazati da ovaj uspeh nije slučajan – istakao je Zdravko Cetić, nastavnik iz Osnovne škole „Jovan Mikić“.

Ljubomir Jotanović, profesor iz Gimnazije čiji su učenici doneli veliki broj medalja ekipno i pojedinačno

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama- Učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ su dobri đaci, a i sportisti. Dobrom ogranizacijom svog vremena oni postižu odlične rezultate i u sportu i u školi. Učenici koji su nas predstavljali na Olimpijskim igrama su većninom članomi klubova Spartaka i veoma smo zadovoljni njihovim rezultatima jer do sada nismo imali ovakav uspeh. Sve to ne bi bilo moguće da ti učenici nisu članovi svojih klubova i da ne treniraju redovno, a pored toga mi se i u školi uigravamo – rekao je Jotanović.

Siniša Repija, predsednik Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture Grada Subotice istakao je koliki je značaj ovakvog takmičenja i da veliki uložen trud svih donosi rezultat.

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igrama

- Kada se ovakvo jedno takmičenje završi svi pričamo o osvojenim medaljama, ali nisu jedino one važne na Školskim olimpijskim igrama. One su kruna četvorogodišnjeg ciklusa profesora, deca i klubova gde treniraju. Školska olimpijada je nešto posebno svoj deci i nastavnicima koji su bili deo te priče i uvek je čast kada vidimo da se svake godine povećava broj predstavnika našeg grada i škola, a trudićemo se i dalje da bude tako – poručio je Repija.

EKIPNO

Zlatne medalje: Gimnazija „Svetozar Marković“ – ženska ekipa u futsalu

Srebrne medalje: TŠ „Ivan Sarić“ – učenici - stoni tenis, OŠ „Jovan Mikić“ – učenici -gimnastika.

Bronzane medalje: Gimnazija „Kostolanji Deže“ – učenice - stoni tenis, Politehnička škola – učenice- streljaštvo, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – učenice - gimnastika, OŠ „Hunjadi Janoš“ – učenici - male olimpijske igre.

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igramaPOJEDINAČNO

Zlatne medalje: Erik Marton - OŠ „Majšanski put“ – gimnastika, Filip Kulić - Gimnazija „Svetozar Marković“ – gimnastika, Aleksandar Štajnfeld - OŠ „Ivan Gorak Kovačić“- džudo, Filip Kozarić - OŠ „Jovan Mikić“- plivanje, Luca Helena Kovač - OŠ „Jovan Mikić“ – plivanje, Maksim Runčev - OŠ „Jovan Mikić“ – plivanje, Nikolas Martin - OŠ „Sveti Sava“ – plivanje, Antea Nemet - OŠ „Sečenji Ištvan“ – džudo, Mateja Borojević - Gimnazija „Svetozar Marković“ – džudo.

Srebrne medalje: Sara Stipić - OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – plivanje, Una Milošević - OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – plivanje, Darko Rakić - OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – plivanje, Matea Kalmar - Hemijsko-Tehnološka škola - karate, Anđela Radaković - OŠ „Vuk Karadžić“ - džudo, Jelena Zelić - OŠ „Sonja Marinković“ – plivanje, Mihajlo Perčić Roni - OŠ „Kizur Ištvan“ plivanje, Leon Ziđarev - OŠ „Majšanski put“ - plivanje, Una Pastor - OŠ „Sveti Sava“ – plivanje, Lena Torbai - OŠ „Sonja Marinković“ – plivanje, Boris Boršoš - Gimnazija „Svetozar Marković“ – plivanje, Luka Milić - OŠ „Sonja Marinković“ – džudo, Jovana Bogić - OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ - džudo, Dajana Bašić Palković - OŠ „Sveti Sava“ – atletika.

Učenici subotičkih škola osvojili 41 medalju na Olimpijskim igramaBronzane medalje: Nemanja Ničić - OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – džudo, Mark Šulc - OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – plivanje, Uroš Loketić Tumbas - OŠ „Jovan Mikić“- plivanje, Aleks Milanović - OŠ „Jovan Mikić“ – plivanje, Oleg Baćović - OŠ „Jovan Mikić“ - plivanje, Đorđe Tukujac Peić - OŠ „Sonja Marinković“ – plivanje, Petra Novović - OŠ „Ivan Milutinović“ – plivanje, Vanja Romić - Gimnazija „Svetozar Marković“ – plivanje, Leon Ujvari - Gimnazija „Svetozar Marković“ – plivanje, Julija Karai - TŠ „Ivan Sarić“ – džudo, Kristian Molnar - OŠ „Petofi Šandor“ – atletika.

Uz podršku Lokalne samouprave i Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture Grada Subotice, svim učesnicima olimpijskih igara u Novom Sadu, obezbeđene su majice kao i sportski rančevi. Učenici i nastavnici su dostojno prezentovali naš grad i opravdali Suboticu kao Evropski grad sporta za 2024 godinu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 3073

Povezana vest

Povezane teme

radoslav svirčev

savez za školski sport

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.