Komentara: 0
Pregleda: 3744

Udarnici i akcijaši bude "Nemirnu ravnicu"

24.03.2009. u 08:34h
Izvor: Građanski list
<p>Subotičani su prvi u Srbiji pokrenuli inicijativu da s biv&scaron;im akcija&scaron;ima i dana&scaron;njom omladinom osnuju Udruženje građana "Nemirna ravnica". Naziv te nevladine organizacije odabran je u želji da se sačuvaju sećanja na nekada&scaron;nju subotičku radnu brigadu s takvim imenom, koja je od 1946. do 1987. godine odlazila na mnoge radne akcije &scaron;irom onda&scaron;nje Jugoslavije.</p>
Udarnici i akcijaši bude "Nemirnu ravnicu"

Registraciji i osnivanju udruženja prethodiće osnivačka skupština, koja je zakazana za 31. mart u 18 sati u Gradskoj kući. Sat ranije u vestibilu će biti otvorena četvorodnevna izložba o učešću 14.700 brigadira iz Subotice na radnim akcijama širom bivše Jugoslavije. Biće to podsećanje i na ORA "Palić", ali i druge radne akcije u kojima je učestvovalo preko 100 brigada iz grada na severu Bačke. Dokumentacija koja je sakupljena biće izložena uz slike, eksponate i različite predmete koji svedoče o delu posleratne tradicije do potkraj osamdesetih godina prošlog veka.

- Ako su akcijaši tada bili pokretači mnogih akcija, moguće je da i danas, na sličan način, pomognu u uređenju svoga grada, posebno u teškoj ekonomskoj krizi i vremenu u kome živimo. Cilj udruženja koje osnivamo jeste da se afirmiše dobrovoljni rad i edukuju mladi čuvari tradicije da urede sredinu u kojoj žive - kaže Predrag Opalić, član Inicijativnog odbora udruženja.

"Nemirna ravnica" neće, međutim, nostalgično vraćati točak istorije na vreme i akcije kako se nekad radilo. Danas se akcije organizuju na moderniji način, kao radni kampovi, goranske i mnoge volonterske aktivnosti. Inicijativni odbor već radi, ali ne znaju, kažu, da li mogu očekivati 50 ili 300 ljudi u toj NVO. Stoga, svi zainteresovani, mlađi i stariji građani, mogu saznati sve što ih interesuje u Turističko-informativnom centru u Gradskoj kući ili putem telefona 064/19-00-091 ili 064/11-86-521.

Udruženje planira saradnju s Crvenim krstom, goranima, izviđačima, a prva radna akcija predviđena je za 6. jun - Dan ekologije, kada će u dogovoru s mesnim zajednicama, školama i drugim organizacijama uraditi prvi posao od opšteg interesa. Akcije neće ličiti na one iz Titovog vremena, jer nemaju veze s politikom i ideologijom. Krampovanje je pak odavno završeno na akcijama, ali negovanje tradicije, omladinskog rada i volonterskih poslova u ekološkoj, turističkoj i drugim granama biće prioritet u radu "Nemirne ravnice".

Osnivačkoj skupštini će predsedavati Radojica Radulović, višegodišnji akcijaš iz vremena kada su se za takve akcije osvajale udarničke značke. Sadašnji akcijaši za svoj volonterski rad i uspešno obavljanje društvenokorisnih poslova mogu očekivati alatke i druženje uz zajedničke ručkove.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3744
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.