Komentara: 10
Pregleda: 2860
Foto

Udruženje energetičara Subotica obeležilo pola veka postojanja

18.03.2022. u 14:23h
Izvor: Subotica.com
Udruženje energetičara Subotice obeležilo je danas u Maloj gostioni na Paliću pola veka postojanja, koliko radi na obuci kandidata za kvalitetno rukovanje energetskim postrojenjima.
Udruženje energetičara Subotica obeležilo pola veka postojanja

Značajan jubilej energetičarima je čestitao gradonačelnik Stevan Bakić poručujući da oni daju svoj doprinos unapređenju proizvodnje, prenosa i distribucije energije za subotičku privredu i građane.

- Mogu i lično da posvedočim koliko nam znači kvalitetni stručnjaci za stabilnost našeg energetskog sistema i urednog snabdevanja građana. Tu smo uvek imali kvalitetan rad i odlične rezultate, zahvaljujući i njihovom radu – poručio  je gradonačelnik Bakić. - Danas sagledavam energetsku efikasnost kao jedno od najvažnijih pitanja za Suboticu i temeljno opredeljenje državne politike. Zato ovo udurženje nikada nije bilo potrebnije. Kroz prekogranični IPA projekat Hrvatska - Srbija obezbeđena su sredstva od 727 hiljada evra za energetsku efikasnost gradskih i javnih objekata. Energetski su sanirane škole „Svetomir Bojanin“ i „Matko Vuković“, solarni paneli su postavljeni na devet objekata javne namene, a u energetsku efikasnost ulagali smo i u vrtiću „Šumice“, Dom „Kolevka“, objekte Gerontološkog centra... Građanima je dostupno 30 miliona dinara za energetsku efikasnost njihovih domova.

Udruženje energetičara Subotica obeležilo pola veka postojanja

Iako zvanično postoje od oktobra 1971., prvi koraci u ovoj delatnosti počeli su još sredinom minulog veka, u posleratnoj Subotici.

- Mali broj stručnjaka koji je preživeo posle rata trebalo je da pomogne da se život u gradu normalizuje. Trebalo je mlade i pametne ljude obučiti da rukuju mašinama i rade na Termoelektrani koja postojala u Subotici i proizvodila struju za subotički tramvaj. Ona je trebalo je da bude toplana za zgrade koje su se tek gradile. Tako je sve počelo – podseća Janko Buila, sekretar Udruženja energetičara Subotice. – Tako smo počeli da obučavamo ljude da rukuju postrojenjima poput kotlova, kompresora i drugih energetskih postorjenja koja su pod pritiskom, ne smemo da kažemo da su to bombe ali bi bilo strašno da eksplodiraju . Naš zadatak je da ljudi koji rade na toj opremi da znaju šta je bezbedno. Što bi rekao jedan direktor, obučite moje radnike da ja mogu mirno da spavam.Udruženje energetičara Subotica obeležilo pola veka postojanja

Udruženje energetičara Subotice broji 12 članova, od kojih četiri drži predavanja. Važan segment njihove obuke čine energetska efikasnost i bezbednost i zaštita na radu.

- Trudimo se da radimo što bolje, nastojimo da obrazujemo što više mladih i starijih kadrova da što bolje rade na energetskim postrojenjima a s obzirom na današnju situaciju posebna pažnja se obraća uštedi energije – ističe Mirko Poljaković, predsednik Udruženja energetičara. - Energetska efikasnost je veoma važna, ali mnogo se priča a malo zaista radi. Energenti su pri kraju, moraju se pronaći novi izvori energije jer bi u slučaju nestanka sve stalo. U Subotici je situacija na tom polju prosečna, možda malo bolja nego u celoj Srbiji, u „Toplani“ i „Vodovodu“ se radi dobra politika što se tiče energije i svakim danom se više i više razvija. Radimo na direktnim učesnicima, onima koji rade na postrojenjima koja troše i oni mogu najviše da uštede energiju ako dobro rade. Oni bi trebalo da su tehničke struke, da imaju predznanje iz srednje tehničke škole, a mi smo tu da ukažemo kako se najbolje radi i koje su greške zbog kojih se gubi energija.

Udruženje energetičara Subotica obeležilo pola veka postojanja

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom 50 godina od osnivanja Udruženja energetičara Subotica Svečanost povodom 50 godina od osnivanja Udruženja energetičara Subotica Svečanost povodom 50 godina od osnivanja Udruženja energetičara Subotica Svečanost povodom 50 godina od osnivanja Udruženja energetičara Subotica Svečanost povodom 50 godina od osnivanja Udruženja energetičara Subotica Svečanost povodom 50 godina od osnivanja Udruženja energetičara Subotica Svečanost povodom 50 godina od osnivanja Udruženja energetičara Subotica Svečanost povodom 50 godina od osnivanja Udruženja energetičara Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 2860
Povezane teme

stevan bakić

udruženje energetičara subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.