Komentara: 13
Pregleda: 2216

UG "Solidarnost": EPS - ima privatizacije, nema privatizacije?

19.04.2023. u 14:07h
Izvor: Subotica.com
Upisom akcija Elektroprivrede Srbije u Centralni registar hartija od vrednosti ovo preduzeće je zvanično promenilo formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa. Iz subotičkog Udruženja građana "Solidarnost" smatraju da se ovim potezom "na mala vrata uvodi privatizacija"".
UG "Solidarnost": EPS - ima privatizacije, nema privatizacije?

Članovi Udruženja građana "Solidarnost" promenu forme EPS-a vide kao korak koji vodi ka privatizaciji preduzeća koje je, kako navode, stub naše zemlje.

Elektroprivreda Srbije je blago i vlasništvo svih građana ove zemlje i sa tim niko ne sme da se igra. Pretvaranje preduzeća u akcionarsko društvo je urađeno netransparentno i niko nije pitao građane žele li to - izričit je Mikloš Olajoš Nađ, predsednik UG "Solidarnost" - Zahvaljujući lošoj kadrovskoj politici ovo preduzeće se uništava još od devedesetih godina prošlog veka. Smatramo da nije potrebno nešto privatizovati da bi se poslovalo pozitivno, već je dovoljno da poslovanje vode stručni i kompetentni ljudi koji bi od EPS-a ponovo napravili jako preduzeće u vlasništvu svih građana.

UG "Solidarnost": EPS - ima privatizacije, nema privatizacije?Nekadašnji direktor Elektrodistribucije i prvi čovek Elektroprivrede bivše Jugoslavije, Igor Međanski sa setom se priseća perioda kada je EPS bio jak i stabilan, a njegova vrednost (na teritoriji Srbije) tada je procenjena na oko 12 milijardi dolara.

Elektroprivredu su nekada vodili isključivo stručnjaci, svako u svom domenu i oni su, naravno, snosili odgovornost za poslovanje preduzeća, a ovo danas ni ne liči na taj sistem. Trenutno se vrednost EPS-a procenjuje na svega 3 milijarde dolara, a ja tu cifru ne prihvatam već se pribojavam da je to priprema za otuđenje preduzeća od naroda. Ako se umanji vrednost jednog preduzeća povećava se mogućnost da neko kroz dokapitalizaciju postane većinski vlasnik - tvrdi Međanski i postavla pitanje - Ko je i kako smeo da prevede ovo preduzeće u akcionarsko društvo?

Za inženjera elektrotehnike i člana UG "Solidarost" Vanju Dragojlovića promena forme iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa je neprihvatljiv potez koji, kako veruje, vodi ka privatizaciji. On rešenje vidi u uvođenju posebne zakonske odredbe.

UG "Solidarnost": EPS - ima privatizacije, nema privatizacije?Mogao bih poverovati da EPS neće biti privatizovan jedino u slučaju da se uvede zakonska odredba koja nalaže da EPS I Elektrodistribucija kao dobro od opšteg interesa ne mogu biti privatizavani niti dati u koncesiju domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima. Ako to uđe u zakon prihvatam da EPS bude akcionarsko društvo - podvlači Dragojlović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 2216
Povezane teme

udruženje solidarnost

mikloš nađ olajoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.