Komentara: 50
Pregleda: 12957

Uhapšen haker iz Subotice

12.03.2011. u 14:43h
Izvor: RTV Yueco
Uhapšen haker iz Subotice

Atila Alaćan (27) iz Subotice uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična dela protiv bezbednosti računarskih podataka.

U saopštenju MUP-a se navodi da je Alaćan osumnjičen za dela koja se odnose na pravljenje i unošenje računarskih virusa, računarske prevare i pranje novca.

Osumnjičeni je u junu 2010. godine kupio računarski virus, potom ga sačuvao na zakupljenom serveru, a zatim ga je putem interneta uneo u više od 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu "botnet" mrežu kojom je upravljao sa svog servera. Koristeći zaražene računare, osumnjičeni se registrovao na torent sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, koji nisu sadržavali film već reklamu koja je upućivala na internet sajt koji je kreirao, kako bi se preko njega preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući da je sadržaj postavljenog fajla film.

Ovako neregistrovanu uslugu, Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje za devet meseci naplatio preko svog deviznog računa više od 70.000 američkih dolara. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 50
Pregleda: 12957
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.