Komentara: 1
Pregleda: 7060

Ukidanje viza ukida i subotički buvljak?

15.12.2009. u 14:12h
Izvor: RTV Yueco
<p>Iako priznaju da ih je vest o putovanju bez viza u Evropu obradovala, trgovci sa čuvenog subotičkog buvljaka kažu da posle svega jedino očekuju poslednji niski udarac koji će buvljak kao njihov jedini izvor prihoda baciti na kolena. Revoltirani zbog svih događaja koji su ih doveli za tezge, juče nisu bili preterano raspoloženi za razgovor.</p>
Ukidanje viza ukida i subotički buvljak?

- Ostavite nas na miru. Dosta nam je svega. Mislite da je meni drago što sam ostao bez posla i što sam primoran da donosim robu iz Mađarske da bih prehranio decu. Političari su učinili sve što su mogli da postanemo građani drugog reda. Od sledeće nedelje verovatno zatvaram tezgu, jer i do sada nisam uspevao da prodam dnevno više od pola kilograma sira ili vreće praška - kaže ogorčeno jedan od prodavaca prehrambenih proizvoda i kućnih artikala.

Milenko Rakanović kaže da je buvljak već duže vreme ugrožen, da prodaja ide slabo „pošto su se našli u neravnopravnoj trci sa velikim marketima". Iako ukidanje viza smatra velikim korakom za celu zemlju, on pretpostavlja da će od 19. decembra na buvljaku opstati samo pojedinci.

- Sve je više slobodnih tezgi jer nas veliki marketi uništavaju. Kada budu ukinute vize, građani će pohitati u Mađarsku i iskoristiće praznične popuste i ubuduće će za veće nabavke radije prelaziti granicu nego što će pazariti na buvljaku - kaže Rakanović.

U delu buvljaka poznatijem kao Trošarina misle da će ukidanje viza nekim trgovcima možda omogućiti da nađu bolji posao od sadašnjeg. Prodavac Ranko tvrdi da je nekoliko njegovih poznanika „već zatvorilo tezge i sada u Mađarskoj voze kamione za dobru platu".

- Nadamo se novim mogućnosti za bolji posao, ali je sigurno da će s ukidanjem viza buvljak pasti na kolena. Megamarketi su nas uništili, a kada sam poslednji put donosio robu iz Mađarske, poslali su nam specijalce koji su nam zabranili da unesemo robu. Ubuduće će mušterije iz unutrašnjosti sipati litar benzina više i produžiti za Mađarsku. U mađarskim marketima građani će moći da se snabdeju po svom izboru i od nas će početi da zaziru iako nam je većina već okrenula leđa - kažu na buvljaku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 7060
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.