Komentara: 4
Pregleda: 1553

Ukoliko se otkrije na vreme karcinom dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva!

25.10.2022. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Kada je u pitanju karcinom dojke, Severnobački okrug ima veće stope oboljevanja i smrtnosti u odnosu na republički prosek, upozoravaju lekari i dodaju da je, ukoliko se otkrije na vreme, ova bolest izlečiva u oko 90 odsto slučajeva.
Ukoliko se otkrije na vreme karcinom dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva!

Prošle godine od karcinoma dojke u subotičkoj Opštoj bolnici lečeno je 108 žena, a svaka peta je mlađa od 50 godina, dok je 60 odsto žena u dobi radno aktivnog stanovništva.

- U našem okrugu, u 2020. godini, od raka dojke obolele su 162 žene, a bitku su, nažalost, izgubile 52. U protekle dve godine Severnobački okrug je imao najviše stope oboljevanja i smrtnosti u odnosu na republički prosek. Dakle, mi pripadamo regionima sa najvišim stopama. Kako još uvek nije poznat glavni uzrok oboljevanja od ove bolesti, fokus je na ranom otkrivanju, Danas imamo dostupnu savremenu terapiju koja daje odlične rezultate ukoliko se bolest otkrije na vreme - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Ukoliko se otkrije na vreme karcinom dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva!Klinički pregled, ultrazvuk, magnetna rezonanca i mamografija su dijagnostičke procedure zahvaljujući kojima je moguće otkrivanje tumora dojke u ranoj fazi.

Ženama već od 20. godine života se savetuje da jednom mesečno rade samopregled dojki i to između 7. i 10. dana menstrualnog ciklusa, dok žene u menopauzi treba samopregled da rade uvek isti dan u mesecu. Nakon tridesete godine rade se ultrazvučni pregledi, a zlatni standard predstavlja mamografija kao deo preventivnih pregleda jednom u dve godine kod žena od 50. do 69. godine života. Ukoliko postoje rizici mamografski pregledi se savetuju već od 40. godine života - objašnjava dr Verica Dronjak, načelnica Prvenetivnog centra Doma zdravlja. 

Ukoliko se otkrije na vreme karcinom dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva!Starenje i ženski pol najznačajniji su faktori rizika za nastanak ove bolesti.

Nasleđe i genetika su odgovorni za 5 do 10 odsto tumora, a u ostale faktore rizika spadaju i rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (posle 50. godine), kasni prvi porođaj, nerađanje, nedojenje, upotreba kontracepcije kod mladih žena. Rizik se povećava i primenom hormonske terapije kod žena u menopauzi - navodi dr Dronjak i objašnjava da uz ove faktore rizika, postoje i oni na koje možemo uticati - To su gojaznost, nepravilna ishrana, upotreba duvana i alkohola. 

Čvorići na dojci ili dojkama, asimetrija grudi, crvenilo i iscedak iz bradavice iziskuju neodložnu posetu lekaru. 

U našem gradu funkcioniše Udurženje "Jedna uz drugu" koje, sa jedne strane pruža podršku obolelima od karcinoma dojke, a sa druge strane skreće pažnju javnosti na prevenciju  i značaj ranog otkrivanja.

Ukoliko se otkrije na vreme karcinom dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva!Udruženje broji više od 70 članica, dok je viber grupi, preko koje svakodnevno komuniciramo, pristupilo 116 žena pogođenih ovom bolešću. Naš osnovni cilj je da učinimo vidljivim ovaj problem, da rak dojke i druge maligne bolesti ne budu više tabu tema. Kroz brojne aktivnosti i edukativne radionice podstičemo žene da, bez obzira na godine, odlaze na skrining preglede, ultrazvuk ili mamografiju, te da obavezno rade mesečni samopregled. Sa druge strane, naše aktivnosti su usmerene ka pružanju podrške obolelim ženama, da što lakše prebrode situaciju u kojoj su se našle, kao i da povratak u zajednicu, u svakodnevni život prođe što bezbolnije - istakla je Milica Pećerić, predsednica Udruženja "Jedna uz drugu".

Povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog borbi protiv karcinoma dojke, u sredu će, u prostorijama Crvenog krsta, od 18h biti upriličena promotivna akcija pod nazivom "Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi ?"

Ukoliko se otkrije na vreme karcinom dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva!Uz tribinu pod nazivom "Prevencija raka dojke", svi zainteresovani građani imaće priliku da prekontrolišu faktore rizika. Odnosno, lekari će raditi palpatorni pregled dojki, određivanje indeksa telesne mase i davati savete - najavljuje Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta u Subotici.

Istog dana, u sredu, od 8 do 19h u Apoteci Subotica (ogranci u Matije Gupca 26 i Braće Radić 118), farmaceuti će raditi proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1553
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

crveni krst

tumor dojke

rak dojke

nada kosić bibić

zoran milovanović

verica dronjak

udruženje jedna uz drugu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.