Komentara: 1
Pregleda: 3354

Ukradu na vagi i po pet kilograma

22.09.2010. u 17:42h
Izvor: Blic
<p>Kada je Subotičanin J. M. krajem pro&scaron;le sedmice do&scaron;ao kući nakon kupovine na kvanta&scaron;koj pijaci doživeo je neprijatno iznenađenje. Mereći paprike na svojoj vagi shvatio je da je umesto 20 kilograma ovog povrća, koliko je platio, dobio čak pet kilograma manje paprika za zimnicu.</p>
Ukradu na vagi i po pet kilograma

Zvao sam sve moguće inspekcije i nadležne službe, ali nigde nije bilo dovoljno sluha. Otišao sam posle samoinicijativno na subotički kvantaš i uverio se da je prodavac kod koga sam pazario paprik e isekao delove sa tegova koje koristi prilikom vaganja i da na taj način vara mušterije - priča ovaj Subotičanin.

On je tom prilikom pokušao jednu stariju gospođu da odvrati od kupovine za tezgom gde je on prevaren, ali je pri tome skoro i fizički napadnut.

- Prodavac je počeo da viče na mene i da mi preti. Nije mi pomoglo čak ni to što sam rekao da ću zvati policiju. Odgovorio je da mu oni ništa ne mogu - dodaje ovaj Subotičanin, insistirajući na anonimnosti.

U „Subotičkim pijacama" nam je potvrđeno da postoje ovakvi problemi, pre svega na Kvantaškoj pijaci, gde se uglavnom kupuje na veliko, jer je u toku kupovina namirnica za zimnicu. Osim seče tegova, oni navode i „nuliranje" vaga kao jedan od vidova dodatne zarade za pojedine trgovce.

- Nažalost, možemo da reagujemo samo opomenama, ali ne i adekvatnim sankcijama za one koji čine prevaru na ovaj način. Na ulazu na kvantaš postavili smo kontrolnu vagu koja meri u gram i svi koji pazare na pijaci mogu besplatno da provere da li su dobili onoliko voća ili povrća koliko su platili. Međutim, skoro niko od kupaca to ne proverava na licu mesta, nego tek kada dođu kući. Tada smo svi u problemu jer je posle nemoguće dokazati da su prevareni - kaže Stipan Stipić, referent na Kvantaškoj pijaci u Ulici Mirka Bogovića.

Trgovci na Kvantaškoj pijaci sa kojima smo razgovarali ističu da pošteno rade svoj posao i zalažu se za sankcionisanje onih koji ne rade prema propisima, ali ističu da u neku ruku i razumeju postupke pojedinih kolega.

- Kriza je velika. Prodaja nije ni blizu dobra kao prethodnih godina, jer ljudi jednostavno nemaju novca. Kupaca je sve manje, konkurencija u velikim marketima je sve oštrija, radimo sa gubicima, a naknada za korišćenje mesta na pijaci je iz godine u godinu sve skuplja. Niko ne vodi računa o trgovcima i to mnoge natera da rade i nelegalne stvari kako bi imali dovoljno novca da prehrane porodice - kaže jedan od prodavaca na kvantašu.

 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 3354
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.